Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Analitikas: Lietuvos eksportas stabilizavosi

Nepaisant spalį pagerėjusių Lietuvos eksporto rodiklių ir stabilesnės situacijos, metinis jo nuosmukis išliks gana didelis, sako SEB ekonomistas Tadas Povilauskas. Anot jo, gerėja baldų pramonės reikalai, auga optikos ir elektronikos, metalo gaminių eksportas.
Daržovių ūkis Širvintų rajone
Eksportas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Metinis nuosmukis vis tiek bus pakankamai didelis, labiau žiūrėčiau į metinį, nes mėnesinis gali būti dėl sezoniškumo“, – penktadienį BNS sakė T.Povilauskas.

Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad spalį, palyginti su rugsėju, Lietuvos eksportas augo 1 proc., o palyginti su pernai spaliu – smuko 17,6 proc. Lietuviškos kilmės prekių eksportas smuko atitinkamai 2,5 proc. ir 10,8 proc.

Ekonomistas atkreipė dėmesį į gerėjančius reikalus baldų pramonėje, augantį optikos ir elektronikos prekių bei metalo gaminių eksportą.

„Baldų eksportas spalį buvo pakankamai stiprus, atsižvelgiant į visą šių metų naratyvą, sunkesnę situaciją: lietuviškos kilmės baldų ir kitų susijusių prekių eksportas – 240 mln. eurų, kas yra tik 7 procentais mažiau nei prieš metus. Tai jau nebėra daug“, – sakė T.Povilauskas.

„Turime toliau augantį tam tikrų prekių eksportą, kaip optika, elektronika, metalų gaminiai, tai sakyčiau, žiūrint į dinamiką, nuosmukis negilėja ir mane šiek tiek ramina tie spalio duomenys“, – kalbėjo jis.

T.Povilausko teigimu, metinį eksporto nuosmukį labiausiai lėmė 27 proc. sumenkęs reeksportas.

„Jį dar stipriai lemia reeksporto nuosmukis, kuris spalį buvo 27 procentais mažesnis nei prieš metus“, – sakė ekonomistas.

Pasak statistikų, Lietuvos eksportas per 10 šių metų mėnesių smuko 9,6 proc., lietuviškos kilmės prekių – 10,8 proc.

T.Povilauskas sako, kad Lietuvos užsienio prekybos statistikoje galima matyti stabilizacijos ženklus: „Situacija – kaip ir su pramone, ji, nors ir mažesniame lygyje, bet nuo vasaros pabaigos stabilizavosi. Galima sakyti, yra stabilumas, nebėra nuosmukio, bet žiūrint į ateitį vis tiek pas visus yra atsargumas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas