Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos komercinių bankų pelnai – rekordiniai, uždirbo beveik pusę milijardo

Lietuvoje veikiantys bankai turi pakankamai kapitalo ir likvidumo, todėl yra atsparūs sukrėtimams, pirmadienį sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Bankai pernai buvo istoriškai pelningi – bendrai uždirbo 468 mln. eurų. Tai 140 mln. eurų daugiau nei 2021 m. Pajamos ir pelnas toliau auga.
Pinigai (asociatyvi nuotr.)
Pinigai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Lietuvos banko valdybos pirmininkas G.Šimkus teigė, kad visi be išimties Lietuvoje licencijuoti bankai vykdo jiems nustatytus kapitalo pakankamumo reikalavimus. O nustatytos likvidumo atsargos yra „daugiau nei pakankamos.“

„Todėl, nepaisant audringo konteksto ir toliau esančio neapibrėžtumo, Lietuvos bankų sistema išlieka saugi ir dabartinio pasaulinio netikrumo fone“, – sakė LB pirmininkas, prisimindamas ir neseniai Europos finansinėse sistemose turbulencijų sukėlusį šveicarų banko „Credit Suisse“ atvejį.

Jis pridūrė, kad nors pernai kapitalo pakankamumo rodiklis tarp Lietuvos bankų šiek tiek sumažėjo nuo 23,5 iki 19 proc., tai daugiausia lėmė paskolų augimas bei išmokėti dividendai.

„Mano paminėto 19 proc. kapitalo pakankamumo rodiklio net 18,8 proc. sudaro aukščiausio lygio kapitalo priemonės – pirmo lygio nuosavas kapitalas“, – kalbėjo G.Šimkus.

Spaudos konferencijos metu jis teigė norįs paneigti mitą, kad Lietuvoje veikia „trys ar du su puse banko“.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 19 bankų sektoriaus dalyvių. Iš jų 13 bankai, likę šeši – užsienio bankų filialai.

„Praėjusiais metais buvo svarbus pokytis, kai vienas iš bankų „Revolut“ reorganizavo savo įmonių veiklą Lietuvoje ir „Revolut bank“ labai sparčiai išaugo būtent dėl pozicijos užsienio valstybėse. Jo turtas pasiekė 18 proc. bankų sistemos turto“, – teigė G.Šimkus.

Didžiųjų Lietuvos bankų „Swedbank“ ir SEB bendrai sudarė 55 proc. viso bankų sistemos turto. Užsienio bankų filialų dalis taip pat siekė 18 proc., iš kurių išsiskiria „Luminor“ su 13 proc.

Visas Lietuvoje veikiančių bankų turtas viršija 57 mlrd. eurų. Lietuvoje licencijuotos įstaigos teikia savo paslaugas 30 šalių ir turi 21 mln. klientų.

Nuo 2018 m. atsirado 10 naujų bankinio sektoriaus dalyvių, iš jų – septyni specializuoti bankai. „Lietuvos bankas sukūrė atskirą komandą – Finansų rinkos plėtros centrą, kurio užduotis – subalansuotai plėsti finansų rinką, bankų rinką ir užtikrinti, kad mūsų finansų sektoriuje veikia veiksminga konkurencija. Per praėjusius metus Finansų rinkos plėtros centras susitiko su 50 komercinių bankų ir pristatė jiems Lietuvą“, – kalbėjo G.Šimkus.

Lyginant su kitomis ES šalimis, Lietuvos bankinė sistema yra panaši, tiesa, yra vienas išskirtinumas – mūsų bankinė sistema yra labiau koncentruota.

Bankų pelnas – istoriškai aukštas

Bankai Lietuvoje pernai buvo istoriškai pelningi – bendrai uždirbo 468 mln. eurų. Tai 140 mln. eurų daugiau nei 2021 m.

„Tai lėmė įvairios išskirtinės aplinkybės. Jos ir toliau vaidina tą įtaką. Pirmas dalykas, praėjusių metų viduryje Europos centrinis bankas pradėjo kelti pagrindines palūkanų normas. Lietuvos bankų portfeliuose dominuoja paskolos su kintamomis palūkanų normomis“, – tokį pokytį aiškino G.Šimkus.

Grynosios palūkanų pajamos per praėjusius metus padidėjo 56 proc., augo ir grynosios paslaugų bei komisinių pajamos. Tiesa, kartu padidėjo ir bankų administracinės išlaidos (10,5 proc., 42 mln. eurų), taip pat ir paskolų vertės sumažėjimo išlaidos (72 mln. eurų), tačiau tai nesutrukdė bankams skaičiuoti rekordinių pelnų.

Pajamos ir pelnas augo ir šiais metais – G.Šimkus skaičių neįvardijo, tačiau šį augimą pavadino „su pagreičiu“ ir „reikšmingu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas