Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paslaugų eksportas pirmąjį ketvirtį augo 14,3 proc.

Lietuvos paslaugų eksportas 2023 metų pirmąjį ketvirtį siekė 4,2 mlrd. eurų – 14,3 proc. daugiau nei 2022 metų pirmąjį ketvirtį. Paslaugų importas siekė 2,7 mlrd. eurų – 8 proc. daugiau.
Eksportas
Eksportas / Pixabay.com nuotr.
Temos: 2 Eksportas Importas

Paslaugų balanso perviršis (1,5 mlrd. eurų, arba 9,3 proc. BVP) per metus padidėjo 27,7 proc., pranešė Lietuvos bankas ir Valstybės duomenų agentūra.

Sparčiausiai augo finansinių paslaugų eksportas (56,4 proc.) ir statybos paslaugų importas (2,8 karto). Pinigine išraiška labiausiai išaugo transporto paslaugų eksportas ir kelionių importas (atitinkamai 165,1 mln. eurų ir 77,6 mln. eurų).

Didžiausią paslaugų eksporto ir importo dalį (atitinkamai 52,5 proc. ir 51,3 proc.) sudarė transporto paslaugos. Didžiausias perviršis (1,1 mlrd. eurų) buvo kelių transporto paslaugų balanso, o didžiausias deficitas (176,6 mln. eurų) – jūrų transporto paslaugų balanso.

Paslaugų eksportas į Europos Sąjungos valstybes sudarė 74,5 proc. viso paslaugų eksporto ir per metus padidėjo 15 proc. Importas iš ES valstybių sudarė 75,4 proc. paslaugų importo ir per metus padidėjo 25 proc.

Pagrindinė Lietuvos paslaugų eksporto partnerė buvo Vokietija. Eksportas į ją per metus padidėjo 33,6 proc., didžiausią dalį sudarė transporto (65,5 proc.) ir kelionių (9 proc.) paslaugos.

Pagrindinė paslaugų importo partnerė buvo Lenkija, importas iš jos augo 9,2 proc., didžiausią dalį sudarė transporto ir kelionių paslaugos (atitinkamai 78,3 ir 11 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas