Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08 /17:03

Lietuvos vežėjų nuostoliai dėl Rusijos veiksmų – per milijoną litų

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį buvo pakviestas į Seimą paaiškinti, kaip ir kodėl Rusija vykdo lietuviškų produktų embargą. Jis parlamentarus informavo, kad dėl griežtos lietuviškų automobilių patikros vežėjai jau patyrė per milijoną litų nuostolių. Uždraudus lietuviškų pieno produktų importą, antradienį į Rusiją iš 28 lietuviškų automobilių praleisti tik 7 pieno produktus gabenę automobiliai.
Pieno produktai
Pieno produktai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo rugsėjo vidurio Lietuvos ir Rusijos pasienyje vykdoma griežta lietuviškų automobilių patikra lėmė vežėjų nuostolius. A.Butkevičius antradienį Seime sakė, kad, „Linavos“ duomenimis, per tą laiką vežėjai patyrė jau per milijoną litų nuostolių. Informacija surinkta iš 271 įmonės, renkama toliau, skaičiai tikslinami.

Nuo rugsėjo 30 dienos taikoma griežta Lietuvoje registruotų lengvųjų automobilių patikra.

„Dėl šių Rusijos taikomų priemonių, kurias galima laikyti diskriminacinėmis, vežėjai aptyrė nuostolių“, – sakė A.Butkevičius.

Šį pirmadienį pranešta apie laikiną lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją draudimą. Antradienį į Rusiją ketino įvažiuoti 29 automobiliai su pieno produktais. Iš jų per sieną nepraleista 18, įleisti 7 automobiliai.

„Iš Rusijos muitinės gautame rašte teigiama, kad kokybės pažeidimai rasti įvairių rūšių Lietuvos gamintojų produkcijoje. Sūrio lazdelės neatitinka mikrobiologinių reikalavimų, varškėje, pieniškoje grikių košėje, pieniškoje ryžių košėje rasta neleistinų medžiagų, jogurto etiketėse nurodytas riebalų kiekis neatitinka. Lietuviškos pieno produkcijos įvežimo į Rusiją apribojimas neigiamai paveiks Lietuvos įmones ir visą Lietuvos ekonomiką“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, iš Lietuvos atsakingų institucijų apie pieno produktų kokybės sumažėjimą informacijos nėra gauta. A.Butkevičius sakė, kad gali būti įvesti apribojimai ir iš Lietuvos gabenamai žuviai arba mėsai.

Padarė viską?

Pasak premjero, atitinkamos Lietuvos institucijos į Rusijos ribojimus reagavo tinkamai.

„Lietuvos Vyriausybė ir kitos šalies institucijos rugsėjį, vos pasirodžius informacijai apie papildomą vežėjų patikrą Rusijos muitinėje, ėmėsi reikiamų priemonių. Į Užsienio reikalų ministeriją tris kartus buvo iškviestas Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje, kuriam viceministras įteikė diplomatinę notą“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pasakojo apie surengtus susitikimus situacijai išsiaiškinti, Rusijai išsiųstus laiškus.

„Vyksta diskusijos ne tik Lietuvos ir Rusijos dvišaliu lygiu, bet ir Europos Sąjungos aukščiausiu pareigūnų lygiu, tikimasi, kad tai duos teigiamų rezultatų“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, viešos politinės diskusijos yra nenaudingos, būtinas politikų susitarimas dėl laikysenos šiuo klausimu.

Kai kurie politikai kaltino A.Butkevičių, kad Europos Sąjunga per mažai įtraukta į diskusijas, nes ši situacija rodo ne tik Lietuvos ir Rusijos, bet ir ES ir Rusijos santykius.

„Su Europos Komisija vyksta darbas pastoviai, kone kiekvieną dieną. Tam yra Užsienio reikalų ministerijos atsakingi pareigūnai“, – sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai