Anot jo, viešbučių verslas nuo pandemijos vis dar nėra atsigavęs, be to, lengvatinį PVM paslaugų eksportu užsiimančiam sektoriui taiko beveik visos Europos Sąjungos valstybės.
„Ne paslaptis, kad pandemija, geopolitinė situacija, Rusijos karo veiksmai Ukrainoje daro įtaką viešbučių verslui ir viešbučių verslas iki dabar nėra atsigavęs po to, ką patyrė pandemijos metu. Nepaisant to, jog yra tam tikrų laikinų ir didelių iššūkių, absoliuti dauguma ES šalių taiko sumažintą tarifą neterminuotai“, – žurnalistams po susitikimo su Viešbučių ir restoranų asociacijos atstovais trečiadienį sakė M.Majauskas.
„Nuo sausio 1 dienos staiga padidinti mokesčius viešbučiams būtų sunkiai suprantamas žingsnis. Ketiname registruoti pataisą, numatančią neterminuotą PVM tarifo sumažinimą viešbučiams“, – kalbėjo jis.
Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius kalbėjo, kad PVM lengvata viešbučiams turėtų būti neribota, nes reikia palaikyti ekonomiką, be to, viešbučiai tik pradėjo atsigauti, o dėl karo Ukrainoje masiškai atšaukiamos užsienio turistų kelionės į Lietuvą, nes ji traktuojama kaip pafrontės zona.
„Tikslinga, kad viešbučiai turėtų neribotam laikui PVM lengvatą, nes šiuo metu viešbučiai negauna paskolų, negali vystytis, tai būtų savotiškas garantas ir bankams, kad jie galėtų skolinti pinigus ir jie išgyventų šį laikotarpį“, – žurnalistams sakė K. Starkevičius.
„Dabartinė situacija geresnė kurortų viešbučiuose – Druskininkuose, Palangoje, tačiau didžiuosiuose miestuose situacija sunki, dalies viešbučių neveikia restoranai, maitinimo paslaugas tiekia tik savo klientams, tai vertiname“, – kalbėjo jis.
M.Majauskas taip pat sutinka, kad PVM lengvata veiktų kaip parama smulkiam ir vidutiniam verslui ir kaip šešėlio mažinimo priemonė.
„Svarbu atskirti, jog PVM lengvata veikia skirtingai skirtinguose sektoriuose. Ten, kur reguliuojama kaina, kaip, pavyzdžiui, šildymui, sumažinus PVM visa nauda atitenka vartotojams. (...) Ten, kur yra nereguliuojama rinka, tai PVM mažinimas yra tiesiog parama verslui. Sumažinę maitinimo sektoriuje PVM mokestį niekas nesitikėjo, jog sumažės karbonado kaina lėkštėje, visi kalbėjo, kad tai parama, galimybė verslui užsidirbti pinigų“, – sakė M.Majauskas.
Pasak jo, skaičiuojama, kad metiniai biudžeto netekimai dėl šios lengvatos gali siekti apie 14 mln. eurų.
Pasak M.Majausko, Seime įregistruotos atskiros pataisos ir dėl PVM lengvatos pratęsimo restoranų verslui, tačiau dėl to vyks nelengvos diskusijos.
„Maitinimo sektorius taip pat nėra atsigavęs, čia yra registruotos atskiros pataisos dėl PVM lengvatos pratęsimo, bet diskusija nebus lengva, nes natūraliai kils klausimas, jei norime sumažinti PVM restoranams, tai ar nenorite sumažinti PVM dešrai ir pomidorams“, – sakė jis.
Neatsigavę po pandemijos
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Zigmantas Darkevičius teigė, jog dėl geopolitinės situacijos keliones į Lietuvą atšaukė nemažai turistų grupių iš Vokietijos, Japonijos, Pietų Korėjos, todėl kol kas negalima kalbėti apie verslo atsigavimą.
„Japonija ir tie kraštai tolimieji, jiems yra vienas kraštas, jie žemėlapyje mato mažą taškelį – Lietuva, Ukraina, Baltarusija – čia visur vyksta karas“, – žurnalistams sakė Z.Darkevičius.
„Valdžia negali nieko mums duoti, patys turime rūpintis ir dirbti, bet turi sudaryti vienodas sąlygas. Yra eilė problemų, bankų yra griežtas nurodymas viešbučių ir restoranų sektoriui jokių paskolų neduoti, turime mokėti. (...) Darbuotojų prisamdyta, darbo užmokestis kyla, energetiniai resursai, maisto produktai kyla, situacija tikrai nėra tokia gera, kaip gali atrodyti iš šalies“, – kalbėjo jis.
Susitikime su parlamentarais ir asociacija dalyvavęs Vilniaus viešbučio „Shakespeare Boutique Hotel“ savininkas Saulius Arvasevičius sakė, kad viešbučiai po pandemijos nespėjo atsigauti, situaciją paaštrino ir karas Ukrainoje, apyvarta vis dar kritusi apie du kartus.
„Mūsų apyvarta sumažėjo truputį daugiau nei du kartus, užimtumas v– 2,5 karto (palyginti su 2019 metais – BNS), vidutinė kambario kaina 2019 metais buvo apie 100 eurų, o dabar 51“, – žurnalistams sakė jis.
„Mums pavyko iki dabar išgyventi, nes sumažinome darbuotojų, tai iš to ir taupome, dirbu aš, vaikai, visa šeima dirbame“, – kalbėjo S.Arvasevičius.
Vienos didžiausių Lietuvoje restoranų ir kavinių grupių „Amber Food“ savininkas Gediminas Balnis sako, jog nepaisant pernai augusios daugelio restoranų apyvartos, nuostoliai padidėjo tris kartus.
„Senamiesčio restoranuose niekas nepasikeitė, kas liečia grupių maitinimą. Jeigu buvo du-trys maitinimai grupių per dieną, dabar turime du-tris maitinimus per sezoną“, – sakė jis.
G.Balnio teigimu, PVM lengvatos pratęsimas padėtų sumažinti bankrotų, taip pat šešėlį.
„Pratęsus PVM lengvatą ir susitvarkius mokesčius galbūt ir nereikėtų atstatinėti to PVM, nes surinktume lygiai tiek pat, o gal ir daugiau mokesčių“, – kalbėjo jis.
Lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo įmonėms buvo įvestas antrąjį 2021 metų pusmetį, o viešbučiams jis taikomas septynerius metus. Abi lengvatos baigia galioti šių metų pabaigoje.
Ekonomistai tokį siūlymą vertina atsargiai – kai kurie sako, kad įmonės turėtų grįžti prie įprastos konkurencijos ir siūlo lengvatą palikti tik viešbučiams. Kiti siūlo įvertinti, kad nuo pandemijos nukentėjo ir daugiau verslų, bet tuo pačiu teigia, kad lengvatą panaikinti būtų sudėtinga.
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra sakęs, kad nepritaria siūlymui pratęsti lengvatą. Pasak G.Šimkaus, centrinis bankas buvo skeptiškas kuomet buvo pasiūlyta taikyti šią lengvatą, neigiamai žiūri ir į jos tolesnį išsaugojimą.