Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Nagevičius: V.Putinas Europą „siunčia valyti tualetų“, reikalaudamas mokėti rubliais už dujas

Energetikos ekspertas Martynas Nagevičius sako, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas demonstruoja pasitikėjimą savimi ir abejones europiečių valia, nurodydamas Europos šalims už rusiškas dujas atsiskaityti rubliais. Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuotoje diskusijoje jis pabrėžė, kad Europa iki šiol finansuoja Rusijos karo mašiną.
Martynas Nagevičius
Martynas Nagevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

M.Nagevičius kalbėjo praėjus dienai po to, kai Putinas paskelbė, kad Europa už tiekiamas dujas galės atsiskaityti tik rubliais.

„Šitas pareiškimas tik rodo Putino pasitikėjimą savimi ir kad ES neturi kitos išeities, tik daryti, ką jis sako. Jis tiki, kad ES pirks rubliais, kaip jis sako, ir Europos energetikos kompanijos taip stiprins rublį“, – Europos Komisijos atstovybėje surengtoje diskusijoje sakė ekspertas.

Tiesa, Vokietija ir Austrija pareiškė, kad mokėjimas rubliais už dujas Rusijai būtų sudarytų sutarčių pažeidimas. Austrijos energetikos milžinė OMV komentavo, kad už rusiškas gamtines dujas ir toliau mokės eurais – taip, kaip nurodyta sutartyje.

Toliau finansuojam karo mašiną

Pasak M.Nagevičiaus, Kremlius kol kas netiki, kad Europa mažins iškastinio kuro importą. Šiuo metu Europa apie 40 proc. gamtinių dujų importuoja iš Rusijos ir taip pildo jos biudžetą.

„Mes, viena vertus, renkame pinigus ir remiame ukrainiečius, bet tą pačią dieną dar daugiau pinigų išleidžiame remti rusus, kad jie kariautų prieš ukrainiečius. Šį disonansą reikia spręsti labai greitai“, – pabrėžė jis.

M.Nagevičiaus teigimu, ES turi suprasti, kad karas suduos smūgį jos ekonomikai ir nebus galima kovoti vien ukrainiečių krauju.

„Turėsime susitaikyti su tam tikru skausmu, kad karas kainuos ES. Turėsime ekonomikos palėtėjimą, pajamų pamažėjimą, galbūt bus užsidarysiančių gamyklų ir bus kiek mažesnė temperatūra namuose, besišildančiuose gamtinėmis dujomis“, – kalbėjo M.Nagevičius.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

„Ar ES užteks valios – bus matyti. Putinas mano, kad valios neužteks ir ES yra per sena, per lėta ir per tingi tai padaryti. Putinas elgiasi pagal kalėjimo įpročius. Jis realiai ES siunčia valyti tualetų paskelbdamas apie mokėjimus rubliais. Dabar ES turi pasirinkti – ar susitaikyti su tam tikru nepatogumu, ar dar valyti tualetą 10 metų“, – apibendrino ekspertas.

Reaguodama į V.Putino pareiškimą, kad mokėjimus iš „nedraugiškų Rusijai valstybių“, kurioms priskiriamos visos ES šalys ir daugelis kitų Vakarų šalių, už gamtines dujas priims tik rubliais, rusiškas dujas perkanti „Ignitis“ komentavo, kad mokėjimų „Gazprom“ neplanuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas