Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Zalatorius: bankai dabar norės kuo greičiau nutraukti „blogas“ būsto paskolų sutartis

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė nesumažinti maksimalios palūkanų už pradelstas būsto paskolas normos, tačiau sutrumpinti jų mokėjimo terminą. Komiteto siūlymu, tokias palūkanas bankai galės taikyti daugiausia pusę metų, vėliau galima bus inicijuoti sutarties nutraukimą. Lietuvos bankų asociacijos prezidento Manto Zalatoriaus nuomone, dėl to bankai nebus suinteresuoti padėti atkurti kliento mokumą ir padėti jam išlaikyti būstą.
Mantas Zalatorius
Mantas Zalatorius / Luko Balandžio nuotr.

„Tikrai galime pasigirti, kad krizės metu Lietuvos bankai iš būsto neiškeldino nė vieno su jais bendradarbiaujančio kliento. Po tokių reglamentavimo pakeitimų tuo pasigirti bus sunku. Yra sukuriamos paskatos tam daryti“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje trečiadienį kalbėjo Mantas Zalatorius.

Tikrai galime pasigirti, kad krizės metu Lietuvos bankai iš būsto neiškeldino nė vieno su jais bendradarbiaujančio kliento. Po tokių reglamentavimo pakeitimų tuo pasigirti bus sunku, – kalbėjo M.Zalatorius.

Komitetas trečiadienį priėmė galutinį sprendimą, kaip turėtų keistis maksimalios palūkanų už pradelstą būsto paskolos mokėjimą ribos.

Komitetas nusprendė siūlyti Seimui palikti galioti dabartinį palūkanų dydį – 0,05 proc., tačiau tokias palūkanas leisti taikyti ne ilgiau nei 180 dienų. Tuomet galėtų būti svarstoma apie sutarties nutraukimą.

Posėdyje dalyvavusio M.Zalatoriaus tikinimu, tai nėra naudinga nei klientams, nei pačiai rinkai.

„Apribojant palūkanų skaičiavimo terminą, kredito įstaigos nėra suinteresuotos visais įmanomais būdais ieškoti su klientu būdų atkurti jo mokumą, jos norės kuo skubiau inicijuoti kredito sutarties nutraukimo procesą. (…) Bendravome su vartotojais ir jie aiškiai pasakė, kad jiems geriau yra ilgai su banku turėti galimybę atkuriant mokumą, o ne tai, kad po pusės metų būtų inicijuojamas sutarties nutraukimas“, – kalbėjo bankų atstovas.

Jo teigimu, per krizę bankai neiškeldino iš būsto nė vieno „bendradarbiaujančio kliento“, tačiau dabar situacija gali pasikeisti.

„Paskatos nėra nei socialiai jautrios, nėra atsižvelgiama, kokios bus sisteminės pasekmės banko klientams. Verslas turi fenomenalų gebėjimą prisitaikyti prie situacijos“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seni daugiabučių balkonai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seni daugiabučių balkonai

Be to, pridūrė M.Zalatorius, toks bankinės rinkos ribojimas apskritai mažins jos patrauklumą naujiems potencialiems investuotojams.

Tokia delspinigių tvarka būtų taikoma ir senoms sutartims, aiškino parlamentas Stasys Jakeliūnas.

„Sutarta iš esmės, kad tie delspinigiai, ypač sutarties nutraukimo atveju, bet ir kiti, galiotų ir dabar sudarytoms sutartims. Jeigu atsiranda nauja situacija su galiojančia sutartimi, jam būtų taikoma nauja palūkanų skaičiavimo tvarka“, – aiškino jis.

Komitetas taip pat siūlo sumažinti delspinigius tuo atveju, jeigu sutartis yra nutraukiama arba pareikalaujama grąžinti visą kreditą nepasibaigus sutarties galiojimui – tokiu atveju galiotų 0,015 proc. palūkanos per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas