Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Biekša. Lietuvoje investicijos į inovacijas pernai išaugo 9 proc.: ko galime tikėtis šiemet?

Išlaidos moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) Lietuvoje toliau didėja. Išankstiniais Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2023 m. jos siekė 772 mln. eurų ir buvo beveik 9 proc. didesnės nei metais anksčiau.
Mantas Biekša
Mantas Biekša / Bendrovės nuotr.

Šiek tiek paaugo ir MTEP tenkanti šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis, kuri pernai siekė 1,07 proc., o 2022 m. – 1,05 proc. Tai teigiamos tendencijos, rodančios didėjančią inovatyvių veiklų svarbą šalies ekonomikoje.

Pastebima, kad pastaraisiais metais Lietuvoje nuosekliai didėja į MTEP investuojančių įmonių skaičius. Praėjusiais metais MTEP išlaidų turėjo 1328 šalies įmonės – 28 daugiau nei 2022-aisiais. Tai reiškia, kad vis daugiau įmonių investuoja į inovatyvias veiklas siekdamos plėsti verslą ir didinti savo konkurencingumą pritaikant naujas žinias inovacijų kūrimui.

Itin ženklus investicijų į MTEP augimas stebimas daugiau nei 500 darbuotojų turinčiose įmonėse. Pernai jų išlaidos MTEP veikloms augo net 54 proc. ir sudarė 71 mln. eurų. Verslo segmente į MTEP ir toliau daugiausiai investuoja vidutinės įmonės. Jų metinės MTEP išlaidos pernai sudarė beveik trečdalį (31 proc.) visų verslo investicijų į MTEP. Labai mažų įmonių išlaidos MTEP išliko stabilios ir jau antrus metus iš eilės siekia 44 mln. eurų.

Bendros MTEP išlaidos verslo sektoriuje pernai siekė 323 mln. eurų. Didžioji dalis (78 proc.) jų buvo finansuotos pačių įmonių lėšomis. Lyginant su 2022 m., verslo išlaidos MTEP sumažėjo 8,7 proc. arba 31 mln. eurų. Tikėtina, kad tam įtakos turėjo tarptautinės ekonominės aplinkos neapibrėžtumas ir pereinamasis Europos Sąjungos finansavimo laikotarpis. Daugelis MTEP veikloms skirtų naujojo periodo finansavimo priemonių startavo tik praėjusių metų viduryje, todėl dalis įmonių dar nespėjo deklaruoti visų išlaidų.

Būtent dėl naujojo (2021–2027 m.) ES finansavimo periodo, tikėtina, kad šiemet ir kitąmet išlaidos MTEP augs dar sparčiau, ypač verslo sektoriuje. Per Inovacijų agentūros administruojamas finansavimo priemones inovacinių veiklų skatinimui iš viso yra numatyta skirti 263 mln. eurų. Jau pasibaigę finansavimo kvietimai sulaukė rekordinių kokybiškų paraiškų skaičiaus, todėl projektams bus skirtas papildomas finansavimas iš valstybės biudžeto, o tai, dar labiau išaugins investicijas į MTEP.

Vertinant, svarbu atsižvelgti ir į tai, kad ne visos įmonės, kurios vykdo MTEP veiklas, joms tenkančias išlaidas apskritai deklaruoja Valstybinei duomenų agentūrai. Tai daryti paprasčiausiai nėra privaloma. Be to, įmonėms neretai kyla iššūkių MTEP veiklas identifikuojant ir atskiriant nuo susijusių veiklų bei užtikrinant tinkamą dokumentaciją.

Inovacijų agentūra, siekdama palengvinti MTEP apskaitą ir paskatinti įmones deklaruoti MTEP išlaidas, inicijavo Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros išlaidų apskaitos vedimo ir MTEP projektų dokumentavimo rekomendacijų atnaujinimą. Naujose rekomendacijose bus pateikta informacija, kaip atpažinti MTEP veiklas, jas dokumentuoti ir deklaruoti.

Deklaruoti MTEP išlaidas, nors ir neprivaloma, įmonėms tikrai verta. Tokias deklaracijas pateikusios įmonės dažnai gauna papildomų balų vertinant jų pateiktas finansavimo paraiškas. Taip pat įmonėms, vykdančioms MTEP veiklas, yra taikomos pelno mokesčio lengvatos.

Įmonės vis dar gali deklaruoti savo MTEP išlaidas už praėjusius metus, pateikdamos MT-02 ataskaitą Valstybinei duomenų agentūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas