Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Dubnikovas: „Eleving Group“ IPO – galimybė investuotojams?

Po ilgesnės pertraukos Lietuvoje vėl viešai platinamos bendrovės akcijos. Bendrovė „Eleving group“ sieks pritraukti iki 30 mln. eurų viešai platindami akcijas (IPO) – tai didžiausias akcijų platinimas Nasdaq‘e šiemet. IPO yra procesas, kurio metu siekiama pritraukti kapitalą plėtrai bei daliniam esamų akcininkų akcijų pardavimui. IPO vyksta iki spalio 8 d. ir bus prieinamas mažmeniniams investuotojams Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Vokietijoje.
Marius Dubnikovas
Marius Dubnikovas / 15min nuotr.

Būtent tokį procesą vykdo Baltijos fintech įmonė „Eleving Group“, veikianti ir Lietuvoje. Bendrovė ketina parduoti kiek daugiau nei penktadalį savo akcijų. Vieši akcijų platinimai vykdomi, kai bendrovės siekia paspartinti savo plėtrą panaudojant išorinį finansavimą. Kadangi bendrovė veikia pinigų skolinimo veikloje, kapitalas yra itin svarbus, nes tai sustiprina ir bendrovės pagrindinį kapitalą, kai siekiama pritraukti taip pat ir skolintą kapitalą.

„Eleving Group“ IPO prospekte nurodytas vienos akcijos kainos intervalas – nuo 1,60 iki 1,85 EUR. Įdomu tai, kad „Enlight Research“, išanalizavusi Grupės pasiūlymą diskontuotų pinigų srauto (DCF) metodu, apskaičiavo, kad tikroji akcijų vertė bazinio scenarijaus atveju yra 2,39 EUR už akciją – tai reiškia, kad akcijų vertė didesnė, nei jų kaina.

Kaip bendrovei seksis platinti akcijas, bus matyti pagal pildomas paraiškas, tačiau tai paaiškės tik spalio 16 dieną, kuomet planuojamas startas biržose Frankfurte ir Rygoje.

Į ką reikia atkreipti dėmesį analizuojant potencialią investiciją?

Visų pirma - ar bendrovė ketina kotiruoti savo akcijas ir ar bus pasitraukimo galimybė, kokie įmonės veiklos rezultatai ir pinigų srautai. Šių metų pirmąjį pusmetį „Eleving Group“ uždirbo 15,4 mln. Eur grynojo pelno, 26% daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Pajamos padidėjo 21%, iki 102,0 mln. Eur. Koreguota EBITDA augo 28%, iki 43,6 mln. Eur. Pusmečio pabaigoje portfelis sudarė 342,5 mln. Eur ir buvo 21% didesnis nei prieš metus.

Baltijos Nasdaq-OMX rinkoje šiuo metu kotiruojama 51 bendrovė. Jos kotiruojamos oficialiame ir papildomam sąraše. Jei „Eleving group“ pavyks sėkmingai išplatinti akcijas, ji taps 52-ąja bendrove Baltijos biržos sąrašuose. Dažnai kalbama, kad Baltijos birža yra sekli ir nepritraukia stambesnių investuotojų dėl mažo likvidumo. Tada kyla klausimas, kas pirmas – ar biržoje turi atsirasti daugiau bendrovių, ar investuotojai turi atnešti savo pinigus ir taip vilioti bendroves.

Greičiausiai toks procesas yra nuoseklus ir ilgas, nes reikia abiejų pusių pastangų. Pasaulyje yra įprasta praktika listinguotis, jei esi didesnis žaidėjas savo sektoriuje. Tokių bendrovių yra beveik 60 000, o Baltijos regione šis skaičius yra bene 1000 kartų mažesnis, tad kiekvienos regiono bendrovės bandymas patekti į biržą yra sveikintinas.

Norėtųsi, kad daugiau įmonių ryžtųsi pateikti savo akcijų siūlymus „rinkos teismui“, nes tik investuotojai gali puikiai įvertinti kiek verta šiandien dienai viena ar kita bendrovė. Be to tokios emisijos formuoja praktiką, kad verslai gali turėti geresnę prieigą prie kapitalo ir greitesnio augimo. Jei bendrovei seksis, tai bus dar vienas kapitalo rinkos tobulinimo etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas