Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Marius Dubnikovas: investuotojus JAV prezidento rinkimų rezultatai baugina

Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus laimėjus respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, artimiausiu metu pasaulio finansų rinkos kris, tačiau ateityje viskas priklausys nuo realių JAV vadovo veiksmų, teigia finansų analitikas.
Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.
Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

„Balsavimo rezultatai pradėjo aiškėti, jau uždarius JAV rinkas, tačiau ateities sandoriai signalizuoja, kad trečiadienį atidarius rinką, jos laukia kritimas iki minus 4 procentų, tai yra didžiulis svyravimas. Nafta taip pat pinga, tačiau brangsta auksas. Visa tai rodo, kad žmonės šiai dienai nenori turėti rizikingų aktyvų ir ieško kaip įmanoma saugesnių alternatyvų“, – BNS sakė Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Pasak jo, jeigu D.Trumpas tikrai imsis deklaruotų drastiškų permainų, tai visų pirma gali paveikti besivystančias BRIC šalis – Braziliją, Rusiją, Indiją ir Kiniją, taip pat Malaiziją ir kitas aplinkines valstybes.

„Tai reiškia, kad investuotojai, žmonės, kurie balsuoja pinigais, šių rezultatų bijo, ir dėl to traukiasi į saugesnį užutekį“, – pridūrė jis.

Anot finansų analitiko, tikėtina, kad tokios nuotaikos gali išsilaikyti kelias artimiausias dienas, situacija gali būti panaši, kaip ir po „Brexit“, kai rizikingiausios turto klasės per 3-5 dienas atpigo nuo 10 iki 15 proc., tačiau vėliau stabilizavosi ir dabar atsistato.

„Ilguoju periodu, aš manau, bus bandoma užčiuopti, kokia visgi bus tikroji D.Trumpo politika, jam jau pradėjus eiti JAV prezidento pareigas, kaip skirtis jo kaip kandidato kalbos ir realūs darbai. Galbūt mes iki šiol girdėjome tik rinkiminius šūkius, tačiau neatmestina, kad tai ir yra tikrasis D.Trumpas. Tačiau tai nusikelia į kitus metus, nes tiek inauguracijos procesas, tiek pirmųjų D.Trumpo darbų pradžia tikrai užtruks“, – tvirtino M.Dubnikovas.

Pasak jo, jeigu D.Trumpas tikrai imsis deklaruotų drastiškų permainų, tai visų pirma gali paveikti besivystančias BRIC šalis – Braziliją, Rusiją, Indiją ir Kiniją, taip pat Malaiziją ir kitas aplinkines valstybes.

„Nestabilumas JAV arba į vidų nukreipta jos politika gali lemti dar prastesnę visų šių šalių būklę, kas savo ruožtu bumerangu gali sugrįžti ir pačioms Jungtinėms Valstijoms. Todėl viskas priklausys nuo to, kiek drastiški bus paties D.Trumpo veiksmai ir kiek JAV politinė sistema leis jam reikštis savo nuožiūra. Tai parodys tik laikas, nes aš tikrai nesijaučiu tiek pažįstantis JAV politinę santvarką ir kultūrą, kad galėčiau tą prognozuoti“, – sakė M.Dubnikovas.

Jo teigimu, Europos Sąjungai ir euro zonai įtakos gali turėti JAV dolerio kurso kritimas, tačiau jis kol kas nėra didelis.

„Dolerio kursas dabar yra nukritęs apie porą procentų, kol kas neišeiname iš kažkokių didelių rėžių, bet euro kurso stiprėjimas tikriausiai nėra gera naujiena Europai, nes mūsų prekės brangsta. Tačiau šį procesą gali suvaldyti JAV federalinių rezervų bankas, kuris jau gruodžio mėnesį gali padidinti bazines palūkanų normas. Tai sustiprins dolerį ir padės subalansuoti jo kursą“, – sakė finansų analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas