Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskvos teismas pripažino JAV ir Prancūzijos investuotojus kaltais

Maskvos teismas ketvirtadienį paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį byloje dėl lėšų grobstymo, iškeltoje Rusijoje įsikūrusios investicijų bendrovės „Baring Vostok“ vadovams ir sukrėtusioje šalies verslo bendruomenę.
Michaelas Calvey
Michaelas Calvey / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Baring Vostok“ įkūrėjas 53 metų amerikietis Michaelas Calvey ir prancūzų bankininkas 48 metų Philippe'as Delpalis buvo suimti 2019 metų vasarį su dar keliais partneriais.

Jie kaltinami 2,5 mlrd. rublių (28,8 mln. eurų) pasisavinimu iš Rusijos banko „Vostočnyj“. Už šiuos kaltinimus numatyta iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau liepą prokurorai paprašė skirti kaltinamiesiems lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Maskvos Meščiansko rajono teismo teisėja Ana Sokova ketvirtadienį visus septynis kaltinamuosius byloje pripažino kaltais dėl jiems pareikštų kaltinimų.

Teisėja sakė, kad M.Calvey subūrė nusikalstamą grupę, kurios tikslas buvo „lėšų grobstymas itin stambiu mastu“.

Nuosprendis bus toliau skaitomas penktadienį.

Pernai spalį „Baring Vostok“ pasiekė susitarimą su banku „Vostočnyj“ ir sumokėjo ginčijamą 2,5 mlrd. rublių sumą. Bankas savo ruožtu pažadėjo atsisakyti visų civilinių ieškinių.

Tačiau baudžiamoji byla nebuvo nutraukta.

Lapkričio mėnesį Rusijos Aukščiausiasis Teismas panaikino M.Calvey ir Ph.Delpaliui skirtą namų areštą, bet nurodė jiems iki teismo nebendrauti su kitais liudytojais arba tarpusavyje ir naktimis būti savo gyvenamojoje vietoje.

Ketvirtadienį M.Calvey žurnalistams sakė, kad ketvirtadienį teisėja tik pakartojo dalį 2019 metų gruodį paskelbtų preliminarių kaltinimų, „ignoruodama šimtus dokumentų“, pateiktų teismo proceso metu.

„Tačiau tai dar ne pabaiga. Viliuosi, kad rytoj teisėja imsis realių faktų. Viltis miršta paskutinė“, – sakė laisvai rusiškai kalbantis M.Calvey.

Byla prieš daugiau nei du dešimtmečius Rusijoje dirbusį ir politikos vengusį M.Calvey bei jo partnerius sukrėtė Rusijos verslo bendruomenę.

„Baring Vostok“ buvo investavusi į kai kurias vienas didžiausių Rusijos įmonių, tarp jų IT milžinę „Yandex“ ir pirmaujantį elektroninės prekybos tinklą „Ozon“.

Įtakingi Rusijos verslo bendruomenės atstovai viešai išreiškė palaikymą M.Calvey ir Ph.Delpaliui, tvirtindami, kad ši byla yra komercinis ginčas ir neturėtų būti nagrinėjama baudžiamųjų bylų teismo.

„Baring Vostok“ anksčiau buvo stambus banko „Vostočnyj“ akcininkas. Kaltinamieji tvirtina, kad byla buvo sufabrikuota smulkiesiems akcininkams siekiant visiškai perimti banko kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas