Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 22

Ne visi kaupiantys pensijai antroje pakopoje žino apie papildomą galimybę: ją pritaikius, galioja ir lengvata

Mažai kas iš papildomai pensijai kaupiančių gyventojų žino, kad įnešti papildomą įmoką bet kada galima ne tik į trečios, bet ir antros pakopos fondus. Be to, abiem atvejais galios ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Tad, kuo skiriasi abu šie būdais ir kur įnešti papildomai pinigų apsimoka labiau: į trečiąją pakopą ar antrąją?
Kaupimas pensijai
Piniginė / Shutterstock nuotr.

Papildomai pensijai kaupianti Aurelija 15min pasakojo vis pervedanti tam tikrą sumą lėšų į trečios pakopos pensijų fondą. Tačiau neseniai moteris suklydo ir netyčia paskirtus pinigus pervedė į antros pakopos fondą.

„Pastebėjau tik po geros savaitės ir man tada kilo klausimas: kaip tai įmanoma?“ – stebėjosi Aurelija, kuri nebuvo girdėjusi apie galimybę papildomai pervesti ne tik į trečios, bet ir į antros pakopos pensijų fondus.

Antroje pensijų pakopoje kaupiantys gyventojai paprastai apsiriboja tik automatiškai nuo atlyginimo kas mėnesį nuskaitoma suma – 3 proc. nuo visų draudžiamųjų pajamų. Savo ruožtu prisideda ir valstybė, kuri papildomai pensijai kaupiančiam gyventojui prideda 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio per mėnesį.

Pastebėjau tik po geros savaitės ir man tada kilo klausimas: kaip tai įmanoma

Tačiau „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas Darius Svidleras 15min patvirtino, kad galimybė pervesti papildomą įmoką į antros pakopos fondą gyventojams iš tiesų yra numatyta Pensijų kaupimo įstatyme.

Jam antrino ir „SEB investicijų valdymo“ Investicijų valdymo grupės vyresnysis fondų valdytojas Paulius Kabelis – antros pakopos pensijų fonduose kaupiantis gyventojas gali šioje pakopoje kaupti daugiau nei 3 proc. nuo savo atlyginimo.

Tad 15min pasidomėjo, kiek lietuvių naudojasi šia galimybe, kada galima išsiimti antroje, o kada – trečioje pakopoje sukauptą sumą ir kas apsimoka labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas