Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, sausio 21-ąją, palyginti su 2009-ųjų sausio 22 diena, labiausiai smuko daržovių kainos, daugiausia – 65,8 proc. – atpigo nefasuotų importuotų morkų kilogramas.
Bulvių kilogramo kaina sumažėjo 42–49 proc., baltagūžių kopūstų – ketvirtadaliu, svogūnų – 23–24 proc., paprikų – 12,7 proc. Iš daržovių brango tik importuoti pomidorai – 2 proc. Obuolių kilogramas atpigo 31–42 proc., bananų – 21,4 proc.
Centro duomenimis, palyginamuoju laikotarpiu prekybos centruose gerokai smuko mėsos kainos. Kiaulienos kumpis su kaulu atpigo 23,8 proc., kumpis be kaulo – 23,4 proc., nugarinė – 23,3 proc., jautienos kumpis be kaulo – 22,5 proc., vištienos krūtinėlė – 16,8 proc., kalakutienos krūtinėlė – 6,8 proc.
Iš pieno produktų per metus labiausiai krito liesos varškės kaina – pakelis tokios varškės prekybos centruose atpigo 21,2 proc. Pieno kainos krito 4–12 proc., varškės sūrio – 7–13 proc., kefyro – 14,5 proc. Tuo tarpu indelis 30 proc. riebumo grietinės pabrango 23,4 proc., indelis natūralaus jogurto – 4,2 proc., pakelis sviesto – dešimtadaliu. Keliais procentais ūgtelėjo ir kai kurių rūšių fermentinių sūrių kainos.
Prekybos centruose priešpaskutinę sausio savaitę atpigo žuvys, išskyrus skumbrę. Centro duomenimis, už kilogramą menkių filė reikėjo mokėti 9,7 proc., jūros ešerių – 7,3 proc., karpių – 6,4 proc. mažiau negu prieš metus.
Kilogramas spagečių per metus atpigo 9,5 proc., grikių ir manų kruopų – maždaug 4 proc., litras aliejaus – 14,9 proc., 1,5 litro geriamojo vandens – 11,8 proc. Tuo tarpu kilogramas medaus stikliniame indelyje kainavo 19,9 proc., o kilogramas joduotos druskos – 6,3 proc. daugiau.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras nuo praėjusių metų gruodžio 23-iosios Lietuvoje skaičiuoja vidutinę svertinę maisto produktų mažmeninę kainą. Nustatant vidutines kainas nenaudojamos trumpalaikių nuolaidų (akcijų) kainų vertės.