Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metines finansines ataskaitas pateikė apie 35 proc. privalančių tai padaryti: kodėl geriau nevėluoti jas pateikti

Kiekvienais metais dešimtys tūkstančių įmonių ir organizacijų privalo Registrų centrui pateikti savo metinę finansinę ir veiklos ataskaitą. Tai dokumentų rinkinys, kuriame yra pateikiami pagrindiniai įmonės praėjusių metų finansiniai rezultatai, aprašoma organizacijos vykdyta veikla, iššūkiai, su kuriais teko susidurti, pasiekti tikslai ir ateities perspektyvos, rašoma „Registrų centro“ pranešime spaudai.
Jolanta Kazlauskienė
Jolanta Kazlauskienė / Bendrovės nuotr.

Registrų centrui pateikta finansinė ataskaita tampa vieša, tad verslo partneriai, institucijos, žiniasklaida ir plačioji visuomenė turi galimybę susipažinti su dokumentu.

„Reguliarus finansinių ataskaitų teikimas – tai savotiška įmonių ir organizacijų veiklos higiena. Vienas iš kriterijų, pagal kurį galima vertinti įmonės skaidrumą ir atsakomybę, yra pateikta finansinė ataskaita – laiku pateiktas dokumentas simbolizuoja aukštą veiklos standartą ir priešingai – vėlavimas pateikti ataskaitą gali sukelti nepasitikėjimą ir įtarimų dėl juridinio asmens patikimumo“, – sako Registrų centro Asmenų registravimo centro vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Registrų centro duomenimis, iki šiol savo finansinę ataskaitą už 2023 metus jau pateikė apie 56 tūkst. juridinių asmenų. Tai sudaro apie 35 proc. visų tokią prievolę turinčių juridinių asmenų – jų šiemet priskaičiuojama beveik 160 tūkstančių.

„Šiemet finansinių ataskaitų teikimo tempai yra didesni nei ankstesniais metais ir prie to galimai prisideda ir Registrų centro juridiniams asmenims siunčiami priminimai ir raginimai nepalikti finansinės ataskaitos teikimo paskutinei termino dienai. Gegužė paprastai yra aktyviausias ataskaitų teikimo mėnesis – per jį pateikiama apie 40 tūkst. ataskaitų. Siekiant išvengti galimų nesklandumų ar klaidų, raginame įmones ir organizacijas nelaukti teikimo termino pabaigos ir ataskaitas pateikti jau dabar“, – kalba J.Kazlauskienė.

Anot jos, finansinių ataskaitų teikimo statistika kasmet gerėja tiek dėl augančio įmonių ir organizacijų sąmoningumo, tiek dėl Registrų centro taikomų skatinamųjų priemonių, tiek dėl Registrų centro iniciatyvos iš Juridinių asmenų registro išregistruoti duomenų apie save (dažniausiai finansinių ataskaitų) ilgą laiką neteikiančius juridinius asmenis.

Kodėl svarbu pateikti laiku?

Daugelio juridinių asmenų finansiniai metai sutampa su kalendoriniais, tad daugumai jų savo metines ataskaitas reikia pateikti iki gegužės pabaigos.

Nepateikus finansinės atskaitomybės dokumentų laiku, juridiniam asmeniui kyla rizika negauti valstybės ir savivaldybės institucijų teikiamos paramos ar subsidijų, gali būti panaikintas paramos gavėjo statusas, surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Be to, nepateikus finansinės atskaitomybės dokumentų ilgiau nei 12 mėnesių nuo termino pabaigos juridiniam asmeniui gali būti inicijuota likvidavimo procedūra.

Praėjusiais metais savo finansines ataskaitas už 2022 metus iš viso pateikė apie 117 tūkst. juridinių asmenų – tai sudaro 75 proc. visų tais metais šią prievolę turėjusių juridinių asmenų ir buvo didžiausia ataskaitas pateikusių juridinių asmenų dalis per visą istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas