Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėtinių cigarečių era baigėsi: rūkaliai ieškos alternatyvų arba kontrabandininkų

Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse trečiadienį įsigaliojo prieš šešerius metus priimtas draudimas prekiauti mėtinėmis ir mentolio skonio cigaretėmis. Tai paveiks 70 tūkst. Lietuvos gyventojų, vartojančių tokius gaminius. Kai kurių rinkos dalyvių teigimu, nebetekę galimybės pirkti mėtines cigaretes, daugelis rūkalių ieškos rinkoje esančių alternatyvų, tačiau gali ūgtelti ir kontrabanda.
Rūkymas
Rūkymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mėtinių cigarečių draudimas buvo patvirtintas 2014 metais kartu su Europos Sąjungos tabako gaminių direktyva. Šiuo ir kitais pakeitimais siekiama atgrasyti jaunus žmones nuo pradėjimo rūkyti. Po sunkių derybų direktyva buvo priimta nerimaujant, jog jaunuoliai klaidingai mano, kad mėtinės cigaretės yra mažiau kenksmingos.

Cigarečių gamintojos „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų vadovas Baltijos šalims Liudas Zakarevičius sako, kad Lietuvoje mėtines cigaretes iki šiol rūkė apie 70 tūkst. žmonių – daugiau nei 20 proc. visų rūkalių.

Pasak jo, tikėtina, kad šie žmonės dabar ieškos skirtingų alternatyvų.

„Mėtinių cigarečių rūkalių pasiskirstymas bus netolygus. Dalis turbūt grįš prie konvencinio tabako produktų, dalis turbūt konvertuosis į mažiau kenksmingus bedūmius gaminius, nes jiems draudimas netaikomas. Dalis, tikėtina, ieškos kontrabandinių cigarečių, o galbūt apskritai mes rūkyti“, – 15min sakė L.Zakarevičius.

Anot „Philip Morris Baltic“ atstovo, kaitinamajam tabakui mentolio draudimas kol kas netaikomas, nes pagal europinę direktyvą ribojimai įvedami tabako kategorijai, pasiekusiai 2,5 proc. rinkos dalį.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovas Renaldas Čiužas 15min taip pat teigė, kad dalis iki šiol rūkiusiųjų mėtines cigaretes tikriausiai pereis prie elektroninių cigarečių arba kaitinamo tabako gaminių.

Jis sakė, kad departamento pareigūnai nesiims išskirtinių patikrinimų, ar prekybininkai Lietuvoje laikosi draudimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

„Dažniausiai mūsų prekybininkai yra pakankamai pareigingi ir besilaikantys įstatymų. Visko būna, bet tikrai nesiruošiame pulti kažko gaudyti. Pasižiūrėsime į draudimo laikymąsi darbo tvarka, įvertinę tiek prekybininkų, tiek tiekėjų sąmoningumą“, – kalbėjo R.Čiužas.

Galvos skausmas dėl kontrabandos

Artėjant draudimo įsigaliojimui, tabako gamintojai perspėjo, kad sieną su Baltarusija ir Rusija turinčioje Lietuvoje gali išaugti nelegalių cigarečių rinka.

Šį nerimą grindžia ir Muitinės kriminalistų duomenys, kad mėtinių cigarečių kontrabanda į Lietuvą pastaruoju metu auga.

„Tarp šiemet sulaikytų cigarečių mėtinės sudaro maždaug 10 procentų. Pernai mėtinės cigaretės sudarydavo apie 2 proc. visų sulaikytų nelegalių rūkalų skaičiaus“, – 15min sakė Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas spaudai Gediminas Kulikauskas.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kontrabanda
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kontrabanda

Pasak jo, nuo pernai rudens fiksuojami ženkliai išaugę kontrabandinių cigarečių gabenimo srautai į Lietuvą.

Šiemet iki gegužės vidurio muitinės kriminalistai jau sulaikė 7,42 mln. pakelių cigarečių kontrabandos. Tai yra beveik tiek pat, kiek per visus 2019 metus.

„Nelegalios rūkalų rinkos didėjimo rizika egzistuoja, tačiau tai nebūtinai susiję vien su mėtinių cigarečių draudimu, ji gali būti susijusi ir su nedarbo didėjimu, atlyginimų mažėjimu, kitais veiksniais“, – kalbėjo G.Kulikauskas.

Muitinės kriminalinės tarybos duomenimis, 96 proc. šiemet sulaikytų kontrabandinių cigarečių yra iš Baltarusijos, jos pagamintos Gardino „Neman“ fabrike.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, kasdien Lietuvoje cigaretes, cigarus ar pypkę rūko 22 proc. šalies gyventojų, tai yra 6 proc. mažiau nei pernai. Mažėja ir rūkiusiųjų nors kartą per paskutinį mėnesį, tačiau gyventojams rečiau vartojant šiuos įprastus tabako gaminius, jų rinkos vieta užima elektroninės cigaretės ir bedūmiai tabako produktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas