Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 14 /10:44

Ministerija: „Natura 2000“ teritorijose atliekama nedidelė dalis kirtimų

Teismui praėjusią savaitę nurodžius vertinti miškų kirtimo poveikį „Natura 2000“ teritorijoms ir Valstybinei miškų urėdijai (VMU) šią savaitę sustabdžius kirtimus jose, Aplinkos ministerijos atstovai, sako, jog „Natura 2000” teritorijose Lietuvoje atliekama tik nedidelė dalis miškų kirtimų.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Apsilankymas Labanoro girios kirtimuose
Temos: 1 Kirtimai

išsiima, laikinai susistabdo, tam tikra dalis, kuri yra „Natura 2000“ teritorijose“, – ketvirtadienį Seimo Laisvės frakcijos posėdyje teigė ministerijos Miškų politikos grupės vadovas Nerijus Kupstaitis.

„Noriu pasakyti, kad ta apimtis nėra tokia didelė. Nes ir šiuo metu nėra taip, kad „Natura 2000“ teritorijose būtų vykdomi didžiuliai kirtimai“, – pridūrė jis.

Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojas Kasparas Adomaitis ministerijos atstovų klausė apie sustabdytų kirtimų poveikį medienos rinkai: „Kokį tai staigų poveikį turi medienos tiekimui? Mes turime saugoti aplinką, bet tuo pačiu verslas planuojasi pagal tai, kokie yra įstatymai, kaip jie vykdomi ir panašiai“.

„Nemanau, kad dramos tiek yra daug, nes „Natura 2000“ nėra visi Lietuvos miškai. (...) Čia nėra tikrai viskas, nes „Natura 2000“ yra ir pievos, ir žemės ūkio paskirties žemės, ir visa kita“, – posėdyje teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusią savaitę galutinai nutarė, kad tvirtinant vidinės miškotvarkos projektą privaloma įvertinti planuojamų miškų kirtimų poveikio reikšmingumą jau veikiančioms ir būsimoms Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms.

„Mes tikėjome, kad Saugomų teritorijų tarnyba su savo informacinėmis sistemomis turi pakankamai informacijos, kad įvertintų, kur yra saugomos vertybės, ir nereikėtų tų didesnių plataus masto reikšmingumo vertinimų ar PAV (poveikio aplinkai vertinimo – BNS) procedūrų“, – teigė S.Gentvilas.

„Mes laikėmės pozicijos, kad procedūra yra pakankama. Teismas pasakė, kad reikia platesnio įtraukimo, įtrauksime“, – pridūrė aplinkos ministras.

Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus pabrėžė, kad kirtimų poveikio reikšmingumo vertinimas nereiškia, jog „visur „Natura 2000“ teritorijose nebebus galima kirsti“.

Valstybinė miškų tarnyba (VMT) ketvirtadienį pranešė, jog planuojant miškotvarkos projektus ar miško kirtimus „Natura 2000“ teritorijose Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba turės pateikti poveikio aplinkai reikšmingumo išvadas.

Pasak VMT, nustačius reikšmingą kirtimų poveikį taip pat turės būti atliktas strateginis pasekmių aplinkai vertinimas (SPAV) bei poveikio aplinkai vertinimas (PAV).

S.Gentvilas anksčiau BNS teigė, kad numatoma keisti kirtimus reglamentuojančius teisės aktus.

Valstybinė miškų urėdija (VMU) antradienį paskelbė stabdanti kirtimus ne tik Ignalinos regione, bet visos šalies Europos ekologinio tinklo „Natura 2000” teritorijose. Urėdija teigia rengianti reikšmingumo vertinimo dokumentus Saugomų teritorijų tarnybai dėl Ignalinos padalinio suplanuotų kirtimų.

LVAT gruodžio 6-ąją galutinai pripažino, kad VMT direktoriaus įsakymas, patvirtinęs Ignalinos regiono valstybinių miškų vidinės miškotvarkos projektą, yra neteisėtas tiek, kiek buvo numatyti pagrindiniai miškų kirtimai įsteigtose ir potencialiose Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose bei aplink jas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus