„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2018 01 18 /12:15

Ministras: gamintojams įsipareigojant gerinti produktų sudėtį nėra logikos cukraus mokesčiui

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad cukraus mokesčio įvesti kol kas neplanuojama, tikimasi, kad jo kiekį produktuose pavyks sumažinti per susitarimus su gamintojais.
Cukrus
Cukrus / „Scanpix“ nuotr.

Su kai kuriais maisto produktų gamintojais susitarimai dėl savanoriško cukraus, druskos, riebalų kiekio mažinimo jų produkcijoje pasirašyti ministerijoje ketvirtadienį. Ministras vylėsi, kad tokius susitarimus pasirašys vis daugiau gamintojų.

„Jeigu mums gerai seksis, nėra jokios logikos ir jokio reikalo įvedinėti kažkokius naujus mokesčius“, – atsakydamas į BNS klausimą po pasirašymo ceremonijos žurnalistams sakė ministras.

„Tų aptarinėtų mokesčių, kurių nebuvo pasiūliusi Vyriausybė, bet jie jau buvo avansu aptarti ir visuomenėje padiskutuoti, tikslas būtų buvęs pasiekti iš esmės to paties, ką mes padarėme šiandieniniais sutarimais – tai yra kad mažėtų cukraus kiekis maisto produktuose. Šalys, kurios tokiu keliu nuėjo, turėjo tą patį tikslą, gamintojai, nenorėdami, kad brangtų produktas, jie tą cukraus kiekį tiesiog mažindavo. Lietuvoje, aš galiu pasidžiaugti, kad mes galime pademonstruoti kitą sprendimo kelią – susitarti su gamintojais, kad jie patys tą darytų be jokių mokesčių“, – aiškino A.Veryga.

Susitarimus su ministerija ketvirtadienį pasirašė bendrovės „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, taip pat „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“.

Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos pirmininkas Mindaugas Snarskis sako, kad bendrovių įsipareigojimai – skirtingi.

„Kiekvienai produktų grupei yra skirtingi iššūkiai ir skirtingi sprendimai. Turbūt sudėtinga įsivaizduoti, kaip iškepti duoną be druskos, iškelti problemą galime, klausimas, ar sugebėsime valgyti. Bet vėlgi vystant technologinį procesą, dirbant ir ieškant sprendimų, matome, kad iki 2021 metų pirmo ketvirčio mes bendrai savo asortimente sumažinsime druskos kiekį 10 proc., tas yra įmanoma“, – sakė M.Snarskis, jis taip pat yra „Fazer Lietuva“ atstovas.

„Coca-Cola“ vadovė Baltijos šalims Ieva Matulaitienė teigė, kad bendrovės verslo plano dalis yra mažiau cukraus turinčių gėrimų pasiūlymas vartotojams.

„Scanpix“/AP nuotr./„Coca Cola“ skardinės
„Scanpix“/AP nuotr./„Coca Cola“ skardinės

„Pasauliniu mastu ir Europoje esame iškėlę tikslą sumažinti iki 2020 metų cukraus kiekį gaiviuosiuose gėrimuose 10 proc., ir aš labai džiaugiuosi šiandien pasirašytu susitarimu su Sveikatos apsaugos ministerija – Lietuvoje mes įsipareigojame sumažinti cukraus kiekį iki 15 procentų“, – dėstė ji.

„Nestle“ iki 2020 metų pabaigos įsipareigojo visuose savo gaminiuose druskos kiekį sumažinti 5 proc., o cukraus ir sočiųjų riebalų – po 10 proc.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kasdien su maistu gauna 40 proc. daugiau druskos nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacijos normos, 39 proc. daugiau riebalų ir 29 proc. daugiau sočiųjų riebalų bei 22 proc. daugiau cukraus. Pažymima, kad gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų