Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 26 /15:53

Mokėjimų patikrinimų dėl sankcijų terminas sutrumpėjo nuo 3 savaičių iki 3 dienų

Prieš metus sutartas sustabdytų mokėjimų tikrinimo terminas nuo 3 savaičių sutrumpėjo iki 3 dienų, skelbia Lietuvos bankas (LB) ir Lietuvos bankų asociacija (LBA).
Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.
Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.

LBA duomenimis, vidutinis mokėjimų informacijos rinkimo, apdorojimo ir įvertinimo laikas, nuo karo pradžios praėjus pusantrų metų, yra sutrumpėjęs iki minimumo. 97,93 proc. mokėjimų, kuriuos asociacijos nariai privalėjo patikrinti vykdydami tarptautinių sankcijų reikalavimus, šių metų pirmąjį pusmetį buvo atlikta per 3 ir mažiau dienų.

Maždaug 2,03 proc. finansinių operacijų patikrinimų užtruko nuo 4 iki 21 dienos, o ilgiau nei 21 dieną buvo tikrinama tik 0,04 proc. mokėjimų, pranešė LBA.

„Išlieka keli procentai mokėjimų, kurių patikrinimas užtrunka ilgiau – tai atvejai, kuomet finansų įstaigoms kyla pagrįstų abejonių, kad siekiama apeiti ar išvengti sankcijų. Dalis tokių patikrinimų baigiasi tyrimo rezultatų perdavimu atsakingoms institucijoms“, – pranešime sakė LBA prezidentė Eivilė Čipkutė.

LB teigia teigia besitikintis, kad bankai skirs daug dėmesio, kad tinkamai įgyvendintų tarptautines sankcijas ir užtikrintų klientų interesus bei paslaugų kokybę.

„Tikimės, jog bankai ir toliau užtikrins, kad tipinis sustabdytų mokėjimų tikrinimo terminas ir ateityje bus ne ilgesnis kaip 3 dienos“, – pranešime sakė LB valdybos narys Simonas Krėpšta.

LB teigimu, mokėjimų sulaikymo terminas gali būti ilgesnis, jeigu klientas delsia pateikti informaciją, nebendrauja su banku, pateiktų dokumentų apimtis yra didelė, jie surašyti užsienio kalbomis ar esant kitoms objektyvioms priežastims.

Dėl to LB rekomenduoja, kad klientai, gavę prašymą pateikti informaciją ar mokėjimams įvertinti reikalingus dokumentus, pateiktų juos kuo operatyviau ir tinkama forma.

Anot E.Čipkutės, ilgesnis mokėjimų tikrinimo procesas dažniausiai susijęs su mokėjimais į šalis, kurios jau viešai žinomos, kaip šalys tarpininkės prekybai su Rusija, taigi ir galima didesne sankcijų pažeidimo rizika, įskaitant bandymą jas apeiti.

Didžioji dalis jų – tai Lietuvos verslo mokėjimai į Vidurio Azijos bei Užkaukazės šalis (Kirgiziją, Kazachstaną, Armėniją, Sakartvelą, Uzbekistaną, Tadžikistaną, Azerbaidžaną, Serbiją ir kt.), kurios dažnai atlieka prekybinio tilto į Rusiją vaidmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas