Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai suskaičiavo Rusijos nuostolius dėl Vakarų sankcijų – 120 mlrd. eurų

Vokietijos ekonomikos tyrimų institutams atstovaujantys Rusijos mokslininkai suskaičiavo apytikrius Rusijos nuostolius dėl Vakarų sankcijų, kurios buvo įvestos dėl Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą. Šie nuostoliai įvertinti apytikriai 9 trln. rublių, arba 120 mlrd. eurų, rašo Rusijos naujienų agentūra RBK.
Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas prie vaišių stalo
Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas prie vaišių stalo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ekonomika

Nuostolius skaičiavę Vokietijos ekonomikos tyrimų instituto „DIW Berlin“ mokslinis bendradarbis Konstatinas Cholodilinas ir Berlyno laisvajam universitetui atstovaujantis ekonomistas Aleksejus Necunajevas tvirtina, kad Vakarų sankcijos Rusijos ekonomikos augimą kiekvieną metų ketvirtį mažino dviem procentiniais punktais.

„Sankcijų žala per visą jų galiojimo laikotarpį labai didelė“, – teigiama jų ataskaitoje.

Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“ 2015 metų BVP įvertino 80,413 trln. rublių. Tai reiškia, kad ši žala siekė 8,845 trln. rublių.

K.Cholodilinas pažymi, kad Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) per metus nuo sankcijų įvedimo 2014 metų antrąjį ketvirtį iki 2015-ųjų trečiojo ketvirčio imtinai sunyko 4,1 procento. Priešingu atveju Rusijos ūkis veikiausiai būtų augęs 6,9 procento.

„Šiuos 11 proc. galima vertinti kaip didžiausią galimą Rusijos ekonomikos dėl Vakarų sankcijų patirtą žalą“, – pabrėžė ekspertas.

Rusijos statistikos tarnyba „Rosstat“ 2015 metų BVP įvertino 80,413 trln. rublių. Tai reiškia, kad ši žala siekė 8,845 trln. rublių.

Anot ataskaitos autorių, Europos Sąjungos (ES) dėl sankcijų Rusijai ir jos atsakomųjų priemonių patirta žala yra nepalyginamai mažesnė. Teigiama, kad nuostolius apribojo ir tai, jog 2014 metais 3,6 mlrd. JAV dolerių sumažėjęs ES prekybos su Rusija deficitas turėjo teigiamos įtakos ES ekonomikos augimui.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad nustatyti tikrąją sankcijų žalos vertę yra labai sunku, nes laiko praėjo nedaug, duomenų – mažai, o sankcijų įvedimas sutapo su naftos kainų kritimo pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas