Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Morgan Stanley“: pasaulio ekonomikos atsigavimas bus V formos

Pasaulio ekonomika įžengė į naują augimo ciklą, o ikikrizinį lygį pasieks gana greitai, tvirtina JAV investicinės bankininkystės milžino „Morgan Stanley“ ekonomistai.
Pinigai
Pinigai / JP valery nuotr./ Unsplash nuotr.

„Mes dar labiau tikime savo V formos atsigavimo prognozėmis, atsižvelgdami į naujausius netikėtai teigiamus augimo duomenis bei priemones, kurių buvo imtasi“, – teigiama „Morgan Stanley“ naujausioje pasaulio ekonomikos apžvalgoje.

Jo ekonomistai prognozuoja „staigią, bet trumpalaikę“ recesiją ir tikisi, kad pasaulio bendrasis vidaus produktas „dugną“ pasieks antrąjį šių metų ketvirtį, kritęs 8,6 proc. metine išraiška, ir iki 2021-ųjų pirmojo ketvirčio padidės iki 3 procentų.

„Morgan Stanley“ pateikia tris trumpalaikės recesijos prognozės argumentus. Visų pirma, nėra vidinių sukrėtimų, kuriuos išprovokuoja esminis išsibalansavimas. Be to, valstybių skolų mažinimo procesas nuosaikesnis, o ryžtingos ir plataus masto priemonės ekonomikai remti spartina jos atsigavimą.

Vargu, ar nacionalinės vyriausybės artimiausiu metu atsisakys reikšmingų paramos priemonių – centrinių bankų ir finansų ministerijų finansinės injekcijos į savo ekonomikas yra solidžios, teigia „Morgan Stanley“ ekonomistai.

Prognozės rizikos sietinos su tolesniu pandemijos vystymusi bei tuo, kiek greitai bus sukurta vakcina.

„Pagal pagrindinį scenarijų mes manome, kad antroji pandemijos banga gali įvykti arčiau rudens, tačiau ją bus galima suvaldyti, o karantinavimai bus lokalūs“, – tvirtina ekonomistai, remdamiesi scenarijumi, jog skiepai nuo SARS-CoV-2 taps plačiai prieinami iki 2021 metų vasaros.

„Kita vertus, mūsų pesimistinis scenarijus numato, kad grįšime prie griežtų ribojančių priemonių, kokių buvo imtasi anksčiau šiais metais, o jos lems antrąją krizės bangą“, – teigiama apžvalgoje.

„Morgan Stanley“ ekonomistų nuomonės skiriasi nuo atsargesnių kitų ekspertų vertinimų, įskaitant Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kuris praėjusią savaitę perspėjo, kad pasaulio ekonomika atsigauna lėčiau nei tikėtasi, ir pabrėžė, kad išlieka „gilus netikrumas“ dėl prognozių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas