Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

N.Mačiulis: sukrėtimai nebeturi didelės įtakos brandžiai Lietuvos ekonomikai

Lietuvos ekonomika yra brandi ir subalansuota, todėl tokios krizės, kaip 2009-aisiais, kai ji susitraukė apie 15 proc., jau yra praeitis, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Lietuvos ekonomika yra brandi, subalansuota ir net tokie dideli sukrėtimai paliko labai mažą pėdsaką“, – penktadienį pareiškė N.Mačiulis statistikams pranešus, jog Lietuvos ekonomika, nepaisant koronaviruso pandemijos įtakos, pernai susitraukė vos 1,3 procento.

„Lietuva, jos įmonės, gyventojai iliustravo, kad tokios krizės, kokias matėme pasaulinės finansų krizės metu, kuomet iš tiesų Lietuvos ekonomika susitraukė 15 proc., buvo išbalansuota, nepasiruošusi išoriniams iššūkiams, jau yra praeitis“, – Statistikos departamento metinėje konferencijoje sakė N.Mačiulis.

Anot „Swedbank“ ekonomisto, mažą nuosmukį lėmė palanki Lietuvos ūkio struktūra – šalis mažai priklausoma nuo atvykstamojo turizmo, aukšti gyventojų lūkesčiai ir anticiklinė valstybės fiskalinė politika.

Labai svarbu, kad gyventojai dabar turi sukaupę milžinišką finansinį rezervą.

„Labai svarbu, kad gyventojai dabar turi sukaupę milžinišką finansinį rezervą, kurį turbūt vienaip ar kitaip 2021 metais pradės išleisti“, – sakė N.Mačiulis.

Jis tvirtino, kad didelių išliekamųjų krizės pasekmių Lietuvos ekonomikai neturėtų būti.

„Neprognozuojame, kad antroji pandemijos banga gali palikti kažkokį skausmingesnį ar panašų neigiamą pėdsaką Lietuvos ekonomikai. Šiemet jau ekonomika augs ir augimas, mūsų vertinimu, sieks 2,7 proc.“, – sakė ekonomistas.

Šiemet jau ekonomika augs ir augimas, mūsų vertinimu, sieks 2,7 proc.

„O kažkokių neigiamų pasekmių šiemet, panašu, kad nelabai ir bus. Ilgalaikis nedarbas šiek tiek padidėjo, bet atsidarant apgyvendinimo, maitinimo įstaigoms didelė dalis tų bedarbių bus greitai absorbuoti ir įdarbinti šiuose sektoriuose“, – mano N.Mačiulis.

Statistikos departamentas penktadienį pranešė, kad Lietuvos BVP pernai sumažėjo 1,3 proc. ir to meto kainomis siekė 48,7 mlrd. eurų, o vien ketvirtąjį 2020-ųjų ketvirtį augo 1,2 proc., palyginti su trečiuoju, tačiau per metus smuko 1,3 proc.

Statistikų teigimu, BVP pokyčiui didžiausią neigiamą įtaką darė apgyvendinimo ir maitinimo bei transporto ir saugojimo įmonių veiklos rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas