Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja idėja, kaip nedidinant mokesčių kelti vaiko pinigus – paimti 200 mln. eurų iš savivaldybių

Seime, panašu, svarstytas naujas būdas, kaip nedidinti mokesčių, tačiau vaiko pinigus padidinti iki žadėtų 70 eurų. Nagrinėjama galimybė nuo savivaldybių biudžetų nurėžti 200 milijonų eurų, 15min patvirtino du nesusiję informuoti šaltiniai. Tačiau nepanašu, kad toks sprendimas tenkintų Vyriausybę ar savivaldybes.
Vaikai Seime
Vaikai Seime / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė pristatydama biudžetą skelbė, kad kitąmet savivaldybių biudžetų pajamos turėtų augti 350 mln. eurų, arba beveik 12 proc.

Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijoje kilo pasiūlymų, kad galbūt iš šios sumos galima išimti 200 mln. eurų ir juos padalinti vaiko pinigų didinimui, taip pat kitoms išlaidoms, kad nereikėtų didinti mokesčių.

Vyriausybės koridoriuose kalbama, kad dėl tokio siūlymo gali tekti perbalansuoti kitų metų biudžetą.

Pasak 15min šaltinio, tokia idėja iškelta Seime, tačiau Vyriausybė jai nepritaria, nes mažinti savivaldybių pajamas dėl vaiko pinigų nebūtų racionalu.

„Manau, ta diskusija gal jau ir uždaryta, bet ji buvo“, – teigė panoręs likti neįvardytas asmuo.

Naudojamas argumentas, kad dėl Seimo sprendimo lėčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), savivaldybėms lieka daugiau gyventojų pajamų mokesčio – jų pajamos smarkiau auga. O tokios lėšos esą dar negalėjo būti numatytos naujoms programoms ar išlaidoms.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis nei patvirtina tokių planų, nei juos neigia.

„LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis gandų nekomentuoja. Kai koalicijos partneriai nuspręs dėl finansavimo šaltinių, jie informaciją pateiks viešai“, – komentarą atsiuntė LVŽS atstovė Dalia Vencevičienė.

Neoficialiai gautos informacijos informacijos negalėjo patvirtinti ir kiti LVŽS atstovai, taip pat kitų valdančiųjų frakcijų atstovai: socialdarbietis Gediminas Kirkilas patikino apie tai negirdėjęs, o Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA) tokias kalbas paneigė ir finansų viceministras, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius.

Anksčiau savivaldybės pačios itin palaikė sprendimą lėčiau didinti NPD, siekdamos papildomo finansavimo – kad pinigai tektų deleguotoms funkcijoms savivaldybėse.

Finansų ministerijos nuotr./Savivaldybėms biudžeto projekte buvo numatytas didėjimas 350 mln. eurų
Finansų ministerijos nuotr./Savivaldybėms biudžeto projekte buvo numatytas didėjimas 350 mln. eurų

Savivaldybės iš savų biudžetų finansuoja mokyklas, ugniagesius, vaikų darželius, iš dalies ir ligonines, kitas panašias vietines funkcijas.

Pirmadienį socialdarbiečių atstovai siūlė vaiko pinigus dengti dividendais iš valstybės valdomų įmonių.

Šaltiniai Vyriausybei vertina, kad dividendai jau yra įtraukti į biudžetą ir paskirstomi, ir yra keista tikėtis, kad prastėjant ekonominei situacijai valstybės įmonės uždirbs daugiau. Norint didinti dividendus gali tekti didinti tarifus ir paslaugų kainas vartotojams.

M.Sinkevičius: tai būtų spjūvis į savivaldą

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius teigia apie tokią iniciatyvą nieko negirdėjęs.

„Man tai yra visiška naujiena ir beveik kaip žaibas, ir kaip gaisras“, – nustėro M.Sinkevičius.

Pasak jo, tokia iniciatyva būtų spjūvis į savivaldą.

„Manau, kad čia eilinį kartą bus nusispjauta į savivaldą, kaip pagal tą pasaką – tam davėm, tam davėm, o tam neliko. O neliko savivaldai. Tikiuosi, kad užteks proto suvokti, kad nėra dviejų Lietuvų – savivaldos Lietuva ir likusi Lietuva. Noriu tikėtis, kad bus ištesėti tie pažadai, kurie buvo išsakyti ir finansų ministro, kai derinome 2020 m. biudžetą. Buvome susitikę ir buvo prognozuota, kad numatomas ir savarankiškų, ir valstybės deleguotų funkcijų finansavimo augimas, netgi buvo pasigirta ir viešai, kad tai gali siekti 10–13 proc.“, – kalba M.Sinkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Jis patikina, kad savivaldybių atstovai padarys viską, kad pažadėtas finansavimas nemažėtų, „negali būti savivalda kraštinė“.

„Jei atsiras iniciatyvos viską imti ir nutrinti ar pakeisti, na, nežinau, ko vertos tos kalbos apie gerovės valstybę, apie regionų skatinimą ar dar kažką – tada tai tėra rinkiminių ir priešrinkiminių kovų lozungai“, – sako M.Sinkevičius.

Rytoj LSA taryba renkasi svarstyti biudžetą pagal tą informaciją, kurią turėjo iki šiol, „pagal gerąją naujieną“. Pasak M.Sinkevičiaus, gali laukti „karštas pokalbis“.

Jis prieštarauja argumentams, esą savivaldybėms lieka daugiau dėl mažiau augančio NPD.

„Visą laiką iki tol kalbėjom, kad NPD didinimas yra gerai, bet tuo pačiu GPM surinkimas mažėja ir savivaldos lygmeniu savivaldai reiktų kompensacijos. Gyventojas į savivaldybės biudžetą nemoka kitokių mokesčių, tik GPM, tad valstybei didinant NPD, savivalda lieka nuskriaustoji. Ilgą laiką šiuos metus diskutavome kalbėdami, kad savivaldai reikėtų kompensuoti GPM netektis dėl NPD didinimo, buvome sutarę, kokiomis procentinėmis GPM dalimis netektys bus pasidalintos tarp valstybės ir savivaldybės biudžetų“, – atsidūsta M.Sinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas