Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujas projektas 15min portale – „Investuoti paprasta su Jekaterina ir Rena“

Dvi investuotojos Jekaterina Govina ir Rena Saribekian kas mėnesį skirs po 100 eurų sumą ir investuos šiuos pinigus vadovaudamosis skirtingomis strategijomis: pasyvia ir aktyvia. Kur ir per ką investavo, kodėl pasirinko būtent tokias finansines priemones, kiek sumokėjo komisinių mokesčių ir kaip joms sekėsi, investuotojos kas mėnesį pasidalins su 15min portalo skaitytojais projekte „Investuoti paprasta su Jekaterina ir Rena“. Pirmasis tekstas šiame projekte – pirmadienį.
Abi merginos
Jekaterina ir Rena

Rena laikysis pasyvios investavimo strategijos, kuri labiausiai tinkama vidutiniam žmogui, nenorinčiam skirti daug laiko gilinimuisi apie atskiras finansines priemones ir tarpininkus. O Jekaterina investuos aktyviai – skirs daugiau laiko analizei, domėjimuisi apie atskiras priemones, sieks nusipirkti akcijų pigiau ir parduoti brangiau.

Straipsnių ciklo „Investuoti paprasta su Jekaterina ir Rena“ metu investuotojos savo investavimo patirtį įvertins kas mėnesį: vieną mėnesį įspūdžius ir tolesnes investicijas aprašys Jekaterina, o kitą – Rena.

Metų pabaigoje investuotojos įvertins, kuri strategija labiau pasiteisino, ir kokias išvadas jos pasidarė iš šios patirties.

Projektas skirtas švietimo tikslams, siekiant paaiškinti, kaip veikia investavimas, su kokiomis rizikomis ir naudomis jis susijęs, taip pat Jekaterina ir Rena siekia savo pavyzdžiu parodyti, kad investavimas nėra vien vyrų reikalas, nes šiuo metu tarp investuotojų yra vos 25 proc. moterų.

Investuotojos pabrėžia, kad projektu nesiekiama teikti investavimo rekomendacijų dėl konkrečių finansinių priemonių. Visos priemonės, į kurias bus investuojama, naudojamos tik kaip pavyzdys ir investavimas į jas yra susijęs su rizika.

Apie Reną Saribekian ir kodėl ji pasirinko pasyvią investavimo strategiją

Renai yra 33 metai, ji dirba visą darbo dieną, mėgsta laisvalaikiu aktyviai leisti laiką su šeima, daug keliauti ir sportuoti. Rena turi mažą vaikelį, kuriam taip pat reikia skirti daug dėmesio ir laiko.

Renos darbas – finansų srityje. Čia ji sukasi jau daug metų ir žino, kad aktyvus investavimas į pavienes akcijas užima daug laiko ir reikalauja dar daugiau žinių apie kiekvieną kompaniją, į kurią investuoji. Dirbanti su finansų rinkomis ne vienerius metus Rena susidarė tvirtą nuomonę, kad investavimas, kaip hobis, yra nedėkingas, reikalaujantis nuolatinio rinkų naujienų, ekonominių ir finansinių rodiklių sekimo, taip pat ir techninių analizių atlikimo.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Rena Saribekian
Asmeninio archyvo nuotrauka/Rena Saribekian

Visa tai iš jos gyvenimo ritmo kiekvieną savaitę atimtų nemažai papildomų valandų. Negana to, dirbdama finansų rinkoje ji žino, kad investuojant į pavienes akcijas ilgalaikėje perspektyvoje labai sudėtinga uždirbti vidutinę akcijų rinkai būdingą grąžą – 10 proc. Taip yra dėl to, kad dauguma investuotojų negali atsiriboti nuo emocijų investuojant ir padaro daugybę klaidų.

Galutiniame rezultate būtent dėl šios priežasties statistiškai 85 proc. investuotojų arba pinigus praranda, arba atsiduria „minuse“. Ir netgi tie, kurie uždirba iš pavienių akcijų, dažniausiai uždirba mažiau negu 10 proc. grąžos.

Tad Renos sprendimas – pasyvi investavimo strategija turint tikslą vidutiniškai uždirbti 10 proc. metinę grąžą.

Rena žino, kad investavimas visada yra susijęs su rizika. Kuo didesnę grąžą tikimasi uždirbti iš naudojamo investavimo instrumento, tuo didesnę riziką jis turės. Tačiau Rena puikiai supranta, kad šį kelią pasirinkus būnant 33-ejų metų, reikia nesiblaškant laikytis tikslo bent 10 metų.

Tai reiškia investuoti nuosekliai, periodiškai ir diversifikuotai. Renos pasirinkimai – aktyviai ir pasyviai valdomi fondai, tokie kaip ETF (angl. exchange traded funds). Lietuvoje šiandien jau yra nemažai galimybių pradėti investuoti į fondus nuo mažų sumų. Tokia ilgalaikė strategija padės išvengti nereikalingų emocijomis grįstų sprendimų, kurie galėtų sugadinti galutinį siekiamą rezultatą. Negana to, periodiškai investuojant ir kryptingai laikantis tikslo didelę magiją sudaro sudėtinės palūkanos. Apie visa tai Rena papasakos savo investavimo kelyje.

Kartu su Rena jos investavimo kelionėje apžvelgsime skirtingus investavimo instrumentus, įvairių tipų fondus, mokestinius kampus, taip pat investicijų deklaravimo klausimus ir daug daugiau.

Apie Jekateriną ir kodėl ji pasirinko aktyvią investavimo strategiją

Jekaterinai Govinai yra 38 metai, ji daug metų dirbo Lietuvos banke, buvo atsakinga už Lietuvos finansų sektoriaus priežiūrą, tad gerai supranta, kaip veikia finansų sistema.

Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina
Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina

Tačiau aktyviau investuoti ji pradėjo tik prieš keletą metų – prieš tai investavimu domėjosi tik tiek, kiek buvo reikalinga darbui, o dalį atlyginimo juodai dienai ar didesniems pirkiniams tiesiog kaupė banko sąskaitoje. Tiesa, profesinio smalsumo apie finansines naujoves vedama Jekaterina gan ankstyvoje stadijoje išbandė investavimą per sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimo platformas, kurios ir dabar užima reikšmingą dalį jos investicinio portfelio.

Šiuo metu Jekaterina dirba privačiame sektoriuje ir akademijoje – dėsto studentams apie finansines technologijas, rašo straipsnius. Nemažą dalį laisvalaikio skiria domėjimuisi investavimu – skaito knygas, blog’us, seka akcijų rinkos pokyčius.

Jekaterinai patinka aktyvus įsitraukimas į investavimo veiklą, nes per tai ji ne tik tikisi pasididinti savo turtą, bet ir išmokti naujų dalykų bei praplėsti akiratį: susipažinti su skirtingais ekonomikos sektoriais, kompanijų veikla ir strategijomis. Ji vadovaujasi požiūriu, kad geriausiai yra mokytis darant.

Jekaterinos sprendimas: aktyvi investavimo strategija turint tikslą vidutiniškai uždirbti 15 proc. metinę grąžą.

Jekaterina yra pasiruošusi ir toliau skirti nemažai laiko investavimui – jai patinka pirkti ir parduoti pavienes akcijas. Tiesa, dažniausiai ji perka įmonių, kurių veiklą kažkiek supranta, akcijas. Ji tiki ir tikisi, kad su tokia strategija ir savo laiko dedikacija ji gali užsidirbti 15 proc. metinę grąžą.

Jekaterina mato daug potencialo vietinėje akcijų rinkoje ir mano, kad vietinės kompanijos turi dideles augimo galimybes, tad investuoja į Baltijos šalių Nasdaq akcijų rinkoje listinguojamas įmones. JAV ir kitų šalių akcijų rinkos jai atrodo labiau rizikingesnės, bet tuo pačiu ir įdomesnės – ten galima investuoti į globalias kompanijas ir tikėtis nemažų akcijų kainų šuolių. Dalį investicijų Jekaterina ir toliau planuoja nukreipti į sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimo platformas, nes jai patinka šių platformų siūlomas grąžos ir rizikos santykis.

Savo kelionėje Jekaterina papasakos, kaip priima investicinius sprendimus, per ką investuoja, kokie taikomi mokesčiai už finansinių priemonių pirkimą-pardavimą.

Apie pirmuosius investavimo sprendimus skaitykite čia: „Investuoti paprasta“: Jekaterina pasirinko „Google“, Rena – investicinį fondą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas