Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas tyrimas – valstybės, verslo ir visuomenės pasitikėjimo „lakmuso popierėlis“

Lietuvos verslo forumui ir tyrimų bendrovei „RAIT Group“ pradedant 360° verslo aplinkos tyrimą, vienas jo organizatorių Dainius Baltrušaitis tikisi, kad tyrimas bus valstybės, verslo ir visuomenės tarpusavio pasitikėjimo „lakmuso popierėlis“.
Verslas
Verslas / 123RF.com nuotr.

„Nereikia būti didžiu akademiku, kad suprastum, kad vienas iš svarbiausių dalykų bet kurioje organizacijoje, kad ji būtų sėkminga, yra psichologinis saugumas ir pasitikėjimas. Žiūrint į šiuos du dalykus mes galvojome, kad būtų įdomu pažiūrėti, kaip psichologinis saugumas ir pasitikėjimas atrodo mūsų toje didžiojoje organizacijoje, kurią turėtume vadinti Lietuva“, – trečiadienį spaudos konferencijoje, kurioje buvo pristatytas pradedamas 360° verslo aplinkos tyrimas, teigė Lietuvos verslo forumo verslo renginių organizavimo įmonės „Confinn“ vadovas D.Baltrušaitis.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius mano, kad takoskyras tarp verslo, visuomenės ir valstybės sukūrė pastarosios nenoras verslą įtraukti į pagrindinius sprendimus bei apie verslą kuriami stereotipai.

„Per tuos trisdešimt metų, manau, kad daugeliu atvejų buvo skaldymas verslo, visuomenės ir valstybės. Visada ta takoskyra ir kalbėjimas apie verslą, kad visi tik nori prisigrobti, pralobti ir pabėgti daugeliu atvejų sukūrė tam tikrus stereotipus, kuriuos šiandien mums reikėtų keisti“, – kalbėjo V.Janulevičius.

Jis apgailestavo, kad verslo visuomenė ir socialiniai partneriai nėra įtraukiami į pagrindinius sprendimus dėl valstybės investicijų, migracijos problemų.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė mano, kad pandemija suteikė galimybę augti valstybės, verslo ir visuomenės tarpusavio pasitikėjimui.

„Atsirado šeštadieninis formatas, kurį premjerė subūrė. (...) Nebuvo Lietuvos verslo, nebuvo Lietuvos institucijų, nevyriausybininkų -– buvo viena Lietuva, ir nesvarbu, kam aš atstovauju, mes turime išspręsti šitą krizinę situaciją. Ir dalykai sprendėsi labai greitai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė.

Anot jos, didesnis darbuotojų pasitikėjimas darbdaviais matomas ten, kur atsižvelgiama į dirbančiųjų psichosocialinius veiksnius.

„Tie darbuotojai, kurie dirba būtent tokiose darbovietėse, jų pasitikėjimas ne tik darbdaviu, bet apskritai pasitikėjimo indeksas, pažiūrėsime, vėlgi, ką parodys tyrimas, auga“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, darbdavių ir darbuotojų dialogas turi priklausyti ne tik nuo valstybės, bet ir nuo žmonių ar organizacijų kultūros.

„Valstybės reguliavimas yra svarbus dalykas, bet lygiai taip pat pasitikėjimas, socialinis dialogas, ar jis būtų Trišalės tarybos formate, ar profesinių sąjungų ar darbdavių formate, turi vykti ir šiek tiek savaime, priklausyti nuo kiekvieno žmogaus, kiekvienos organizacijos korporatyvinės kultūros“, – teigė M.Navickienė.

Tyrimo metu bus aiškinamasi, kaip visuomenė ir žiniasklaida vertina Lietuvos verslą, pasitiki jo veikimu, sprendimais ir skaidrumu, kaip verslas vertina ir pasitiki valstybės ir valdžios institucijomis. Jo metu bus apklausti verslo organizacijų lyderiai, nacionalinės ir regioninės žiniasklaidos atstovai, taip pat bus atlikta 500 gyventojų reprezentatyvi apklausa.

„Džiaugiuosi, kad mes aprėpsime ne tik nacionalinę ir regioninę žiniasklaidą, kas yra labai svarbu. (...) Ten yra ypatingai svarbu atsigręžti ir pasižiūrėti, kokia linkme mes judame, – viena, kaip mes gyvename savo burbule Vilniuje ar kitame didmiestyje (...), bet visai kas kita yra mažesni miesteliai ir kaimiškos vietovės“, – teigė tyrimų bendrovės „RAIT Group“ generalinė direktorė Dovilė Končak.

Pasak D.Končak, tyrimo rezultatus tiksliau atspindės jų palyginimas tarptautiniu mastu.

„Mes turėsime tam tikrą galimybę pasilyginti duomenis, nes šis tyrimas ir jo pagrindinis instrumentas – klausimynas (...) sukurtas remiantis Edelman pasitikėjimo barometru, todėl kai kuriuos rodiklius galėsime palyginti tarptautiniu mastu ir pasižiūrėti, kaip Lietuva atrodo bendrame paveiksle“, – teigė D.Končak.

Apklausa vyks iki kovo 9 dienos, o jos rezultatus numatoma turėti iki Velykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai