Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas valdžios planas – taromatus kone į kiekvieną kaimą

Miestų ir miestelių parduotuvėse išpopuliarėję taromatai, panašu, įžengs ir į kaimus. Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė įregistravo įstatymo pataisą, kuri įpareigotų kiekvienoje seniūnijoje įrengti bent po vieną pakuočių priėmimo taromatą. Užstato sistemos administratoriui tai atrodo keista, prekybininkai tikisi daugiau konkurencijos, o parlamentarė sako negalvojusi, kaip tai galima įgyvendinti.
Taromatas
Taromatas / VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ nuotr.

Lietuvoje yra 549 seniūnijos, įskaitant ir veikiančias miestuose. Nors kai kuriose seniūnijose gyvena vos 200 žmonių, Seimo narė V.Vingrienė siekia, kad kiekvienoje jų būtų po taromatą. Net nebūtina, kad kaime stovėtų parduotuvė.

Kas prižiūrės, nepagalvojo

„Užtikrinti, kad kiekvienos kaimo vietovės seniūnijos teritorijoje veiktų bent vienas automatizuoto (nedalyvaujant žmogui) daugkartinių pakuočių priėmimo bei užstato grąžinimo įrenginys“ – siūloma Seimo narės pataisa.

„Toks taromatas galėtų stovėti kad ir seniūnijos centre, aikštėje. Siekiu, kad taromatas nebūtinai būtų parduotuvėje – reikia tai atskirti“, – 15min sako Seimo narė. Dabar taromatai įrengiami parduotuvėse ar šalia jų.

Tačiau kas taromatus kaimuose prižiūrėtų, jei tai būtų ne parduotuvėje? „Na, čia jau ne mūsų klausimo objektas. Gal reiktų dar poįstatyminių aktų, apie tai negalvojome, galbūt sistemos operatorius įdarbintų žmones kaimuose“, – svarstė įstatymo pataisą įregistravusi „valstietė“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginija Vingrienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Virginija Vingrienė

O kaip būtų grąžinamas užstatas, jei kaime net nėra parduotuvės? Dabar užstatas grąžinamas su kvitu, kuriuo galima atsiskaityti parduotuvėje.

„Na, tai irgi atviras klausimas. Grynųjų pinigų jie negalės išduoti“, –pastebėjo politikė.

Taromatų statytojas sako nesuprantantis

Viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas sako nesuprantantis Seimo narės įstatymo pataisos. „Nesuprantu pasiūlymo kaimuose įrengti po taromatą esmės. Seimo narė su mumis nei tarėsi, nei klausė. Todėl nežinau ir nesuprantu priežasčių, kodėl tai siūloma“, – kalbėjo G.Varnas.

Jis pastebėjo, kad gyventojai, kaip rodo apklausos, labai teigiamai vertina taromatų sistemą, taros surinkimas auga, o prievolė kone kiekviename kaime įrengti po taromatą gali būti pernelyg brangi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvoje pradeda veikti taromatų sistema
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvoje pradeda veikti taromatų sistema

„Nežinau nė vienos šalies pasaulyje, kur taromatai būtų privalomi kiekviename kaime. Naudos čia daugiausia, žinoma, turėtų taromatų gamintojai“, – mano G.Varnas.

Bendrovės nuotr. /Gintaras Varnas, „Užstato sistemos administratoriaus“ generalinis direktorius
Bendrovės nuotr. /Gintaras Varnas, „Užstato sistemos administratoriaus“ generalinis direktorius

Didžiausia įrengimo našta, pasak jo, kris gėrimų gamintojams. „Jie įtrauks taromatų įrengimą į savikainą, taigi kartu su vartotojais turės investuoti į taromatus kiekviename kaime“, – dėstė „Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas.

Taromatų prižiūrėtojų – ne vienas

Seimo narė V.Vingrienė teigia, kad kaimų gyventojams turėtų būti daugiau galimybių keisti tarą.

„Patogioje vietoje įrengti taromatus yra būtina, nes vietos gyventojams tai būtų patogiau. Be to, našta nukristų ir nuo parduotuvių“, – samprotavo parlamentarė.

Siūloma, kad kiekviena kaimo parduotuvė, kurios plotas neviršija 90 kvadratinių metrų, galės savarankiškai nuspręsti – rinkti tarą ar ne.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Taromatai Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Taromatai Kaune

Jurbarko rajone nedideles parduotuves valdantis verslininkas Gintaras Stoškus teigė, kad pakuočių surinkimo rinkoje turėtų atsirasti daugiau konkurencijos, nes dabar, pasak jo, dominuoja „Užstato sistemos administratorius“.

„Jei ši prievolė įsigalios, manau, į kaimo parduotuves galbūt ateis konkurentai – viešoji įstaiga „Užstatas“. Bet kokiu atveju užstato sistemos operatoriai, taromatų prižiūrėtojai turės tartis su kaimo parduotuvėmis. Ne visose jų yra sąlygos priimti tarą, tada galima tai daryti šalia parduotuvės, kaip yra miestuose“, – teigė G.Stoškus.

Su juo sutinka ir V.Vingrienė. „Šioje srityje tikrai turėtų atsirasti daugiau konkurencijos, nes dabar dominuoja vienas operatorius. O dabar parduotuvės ir seniūnijos galės tartis ir su kitais“, – sakė parlamentarė.

Seniūnijos turės pagalvoti

Kyla klausimas, kas apsiims investuoti į šimtus seniūnijų. Pasak „valstietės“ V.Vingrienės, „seniūnijos turės apie tai pagalvoti“.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventinis kaimo parduotuvių gyvenimas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šventinis kaimo parduotuvių gyvenimas

Jurbarko rajono parduotuvių savininkas G.Stoškus pastebi, kad daugkartinės taros priėmimas ir taip yra apmokestintas. „Taromatų statytojai turėtų kompensuoti įrengimų išlaidas. Jie turėtų tartis su kaimų parduotuvėmis“, – mano verslininkas.

Seimas V.Vingrienės siūlomą įstatymo pataisą svarstys jau rudens sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas