Naujosios Akmenės gyventojas prie bankomato laimę bandė dvi dienas: pinigai pasibaigdavo nesulaukus eilės

Šiuo metu Naujojoje Akmenėje veikia tik vienas „Swedbank“ bankomatas, tad šio banko klientai pastarosiomis dienomis susidūrė su dideliais nepatogumais. Nusidriekus ilgoms eilėms bankomate pinigai išsekdavo anksčiau nei grynųjų išsiimti laukiantis klientų būrelis. „Swedbank“ atstovė teigia, kad eilės susidarė „Sodros“ išmokų mokėjimo dienomis, nes mieste laikinai neveikia antrasis bankomatas.
Eurai
Eurai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Su 15min redakcija pirmadienį vakare susisiekęs Naujosios Akmenės gyventojas pasakojo jau antra diena negalintis pasiimti grynų pinigų iš „Swedbank“ bankomato.

„Sekmadienį eilėse stovėjo apie 20–30 žmonių – kas nesulaukdavo, ateidavo vakare, o vakare pinigų neberasdavo. Dvi dienas žmonės važinėjo iš kaimų ir negaudavo pinigų, nes vieninteliame bankomate Naujojoje Akmenėje pritrūkdavo pinigų. Sutikau pažįstamą – jis dvi dienas važinėjo“, – 15min pasakojo vyras.

Antradienį, jo teigimu, reikalai pagerėjo. Prie bankomatų laukė tik kelių žmonių eilė, tad vyriškiui pavyko išsigryninti pinigų.

„Swedbank“: antrasis bankomatas laikinai neprieinamas

„Swedbank“ Lietuvoje komunikacijos srities vadovė Judita Martyšė 15min tvirtino, kad šiuo metu Naujojoje Akmenėje veikia tik vienas bankomatas, nes antrasis pinigus priimantis ir išduodantis bankomatas, esantis „Maximoje“, V. Kudirkos g. 18, dėl prekybos centro remonto neveikia nuo gegužės 22 iki birželio 28 d.

Apie šio bankomato laikiną neprieinamumą klientai buvo informuoti iš anksto.

Tuo tarpu antrasis pinigus išduodantis bankomatas, esantis prekybos centre „Norfa“, Respublikos g. 30, šiuo metu naudojamas labai intensyviai.

„Mėnesio 10–12 dienomis, kai „Sodra“ perveda išmokas, susidaro ir klientų eilės. Šio bankomato veiklą stebime ir stebėsime atidžiau, kol vienas is dviejų bankomatų laikinai neveikia, kad nesusidarytų nepatogių situacijų mūsų klientams“, – žadėjo J.Martyšė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naujoji Akmenė
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naujoji Akmenė

Pasak jos, klientai taip pat už nedidelį mokestį (0,5 proc. ir minimaliai – 0,5 Eur) gali išsigryninti pinigus „Perlo“ terminaluose, kurių Naujojoje Akmenėje yra devyniose parduotuvėse.

„Visų pirma, atsiprašome klientų, kurie susidūrė su nepatogumais, norėdami išsigryninti pinigų mūsų bankomate“, – pridūrė J.Martyšė.

Paklausus, ar neplanuojama Naujojoje Akmenėje įrengti daugiau bankomatų, „Swedbank“ atstovė teigė, kad šiuo metu tinklo plėsti planų nėra.

Ji priminė, kad praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje įrengta 100 naujų bankomatų – bendrų visiems bankams, kuriuose „Swedbank“ klientai gali išsigryninti pinigų tokiomis pat sąlygomis kaip ir banko bankomatuose.

Įrengti daugiau bankomatų privertė politikai

Papildomus bankomatus Lietuvos bankai buvo priversti įrengti po to, kai Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), atlikęs analizę pastebėjo, kad Lietuvoje jų prieinamumas mažesnis nei kitose šalyse. Buvęs BFK pirmininkas Mykolas Majauskas prieš pusantrų metų teigė, kad Pasaulio banko skaičiavimais, vidutiniškai euro zonoje 100 tūkst. gyventojų tenka 66 bankomatai. Tuo tarpu Lietuvoje – 39.

„Tai yra vienas prasčiausių rodiklių visoje euro zonoje ir net visoje Europos Sąjungoje. Palyginimui, Austrijoje 100 tūkst. gyventojų tenka 172 bankomatai, Portugalijoje -170, Vokietijoje – 130, Latvijoje – 58, Estijoje – 67, Lenkijoje – 71. Lietuvoje tik 39 ir tas skaičius pastaraisiais metais mažėjo“, – tuomet sakė politikas, pabrėžęs, kad galimybė atsiskaityti grynais išlieka svarbi senjorams ir pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Įpareigojimą užtikrinti bankomatų prieinamumą įstatymu yra įtvirtinusi Švedija – panašų įstatymą norėjo teikti ir Seimas, tačiau į jį sureagavo Lietuvos bankas ir rinka.

2021 metais komerciniai ir centrinis bankas pasirašė memorandumą dėl grynųjų pinigų prieinamumo didinimo. Tuomet ir įsipareigota papildomus bankomatus ar kitas grynųjų pinigų išdavimo vietas įrengti 100 šalies vietovių, kur jų nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas