Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios Zelandijos ekonomika 2020 metais susitraukė rekordiniais 2,9 proc.

Naujosios Zelandijos ekonomika dėl COVID-19 pandemijos poveikio 2020 metais susitraukė rekordiniais 2,9 proc., parodė ketvirtadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Naujosios Zelandijos vėliava
Naujosios Zelandijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujosios Zelandijos statistikos tarnybos atstovai teigė, kad paskutinį 2020 metų ketvirtį ekonomika sumenko vos 1 proc., tačiau ankstesniais ketvirčiais koronaviruso sukelta recesija reiškia, kad metinis kritimas buvo didžiausias šalies istorijoje.

„Metinio bendrojo vidaus produkto (BVP) sumažėjimą daugiausia lėmė pernai įvestas ketvirtojo lygio nacionalinis karantinas“, – teigiama pranešime.

Praėjusių metų kovo–balandžio mėnesiais įvestas griežtas karantinas Naujojoje Zelandijoje padėjo suvaldyti virusą – 5 mln. gyventojų turinti šalis dėl viruso neteko vos 26 žmonių.

Visgi tai įstūmė šalį patekti į pirmąjį nuosmukį per dešimtmetį, nors trečiąjį ketvirtį ekonomika šoktelėjo 13,9 procento.

„Kiwibank“ vyriausiasis ekonomistas Jarrodas Kerras (Džerodas Keras) teigė, kad 1 proc. nuosmukis ketvirtąjį ketvirtį buvo didesnis nei tikėtasi, tačiau suprantamas, atsižvelgiant į pandemijos sukeltą neapibrėžtumą.

Jis teigė, kad tarptautinių turistų nebuvimas reiškia, jog per pirmąjį 2021 metų ketvirtį greičiausiai taip pat bus fiksuojamas nedidelis nuosmukis – tai reikštų, kad Naujoji Zelandija patirs techninę recesiją.

„Visgi svarbu žvelgti į priekį“, – pažymėjo analitikas.

„Vakcinų platinimas ir diskusijos apie kelionių burbulą su Australija – tikiuosi, vėliau ir su daugiau šalių – turėtų palaikyti tvirtą augimą artėjant 2022-iesiems“, – pridūrė analitikas.

Finansų ministras Grantas Robertsonas pažymėjo, jog „nenuostabu, kad skaičiai šokinėja“, nurodydamas, kad Naujosios Zelandijos ekonomika pralenkė Australiją, Didžiąją Britaniją, JAV ir Japoniją.

„Mūsų ekonomika išlieka stipri“, – pareiškė jis.

„Laikysimės savo plano, kuris sėkmingai padėjo Naujajai Zelandijai išlaviruoti per šią pandemiją“, – pažadėjo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito