Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Naujovė būsto paskolų rinkoje: pagrindines refinansavimo išlaidas dengs bankas

Lietuvos kapitalo „Urbo“ bankas nusprendė pritaikyti išskirtines sąlygas būsto paskolą refinansuojantiems asmenims. Į banką pereisiantys kitų kredito įstaigų klientai galės ne tik susimažinti palūkanų naštą, bet ir sutaupyti iki 1000 eurų siekiančias refinansavimo išlaidas – jas gyventojams kompensuos bankas, rašoma „Urbo“ banko pranešime spaudai.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / 123RF nuotr.

„Kaip rodo Lietuvos banko statistika, mūsų sprendimas gali būti aktualus daugiau nei 40 proc. gyventojų, kurie būsto paskolas ėmė 2018–2021 m. ir dabar moka palyginti dideles banko taikomas palūkanas, kurių vidurkis rinkoje per kelerius metus sumažėjo maždaug trečdaliu. Analizė rodo, kad refinansuoti paskolą jau apsimoka, kai palūkanų norma sumažėja nuo 0,2 iki 0,4 procento. Tačiau dalis gyventojų neskuba to daryti dėl papildomų refinansavimo išlaidų. Nusprendėme palengvinti jų apsisprendimą ir kompensuoti šias išlaidas“, – teigia Julius Ivaška, „Urbo“ banko Verslo tarnybos direktorius ir valdybos narys.

Lietuvos banko skaičiavimu, vidutinės būsto paskolos refinansavimo išlaidos sudaro apie 1 tūkst. eurų – į tai įeina nekilnojamojo turto vertinimas, sutarties sudarymas, notaro bei hipotekos mokesčiai, kitų procedūrų tvarkymas. „Urbo“ bankas įsipareigoja padengti šias iki 1000 eurų siekiančias išlaidas.

Pasak J.Ivaškos, būsto paskolų rinkoje analogų neturintis refinansavimo sprendimas – akivaizdus įrodymas, kad valdžios koridoriuose svarstomi nauji reguliavimo mechanizmai konkurencingoje rinkoje nėra tikslingi.

„Tuo metu, kai valdžios institucijos svarsto teisinius būdus, kaip supaprastinti būsto paskolų refinansavimo procedūras ir sumažinti jos kaštus, mes tai siūlome be jokių reguliavimo normų. Tai puikiai parodo, kad aršiai konkuruodami tarpusavyje bankai savo iniciatyva vartotojams teikia sprendimus, galinčius sumažinti jų išlaidas. Neabejojame, kad ir mūsų sprendimas įneš daugiau gyvybės į būsto paskolų rinką“, – sako J.Ivaška.

Besikreipiantiems bankas siūlo paprastą ir aiškų kelią, kaip refinansuoti būsto paskolą. Refinansuojamos iki 30 metų trukmės paskolos, suma neribojama. Refinansuodami paskolą klientai gaus naują būsto kreditą „Urbo“ banke, kurį panaudos esamo būsto kredito padengimui kitoje kredito įstaigoje, taip pat galės pakeisti kitas esamo kreditoriaus taikomas sutarties sąlygas. Žinotina, kad kredito įstaiga neturi teisės riboti pasirinkimo keičiant kredito davėją.

Didžiausia refinansavimo nauda paskolos turėtojui – mažesnės paskolos palūkanos ir mėnesinė įmoka. Pavyzdžiui, perkėlus 20 m. trukmės anuitetu su kintamomis palūkanomis mokamą 100 tūkst. Eur paskolą į kitą banką, pasiūliusį 0,5 proc. punkto mažesnes palūkanas, per metus galima sutaupyti beveik 500 Eur.

Tai jau antras „Urbo“ banko sprendimas šiais metais, kuris be jokių papildomų reguliavimo normų išplečia pasirinkimo galimybes būsto paskolų gavėjams. Valdžios institucijoms jau daugiau nei pusmetį svarstant galimybę įpareigoti bankus teikti būsto paskolų pasiūlymus ne tik su kintamomis, bet ir su fiksuotomis palūkanomis, bankas jau nuo kovo siūlo standartizuotą būsto paskolų variantą su 5 metų fiksuotomis palūkanomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams