Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne visada estai pirmi: Lietuva aplenkė Estiją pagal BVP vienam gyventojui

Esame įpratę girdėti, kad estai mus lenkia beveik visur – jų atlyginimai didesni, estai pirmi prisijungė prie euro zonos, pirmi pasirašė tarptautinį susitarimą elektroniniu būdu, jų skola – mažiausia Europoje. Tačiau neseniai paviešinta „Eurostat“ statistika rodo, kad lietuviai, nors ir nežymiai, lenkia estus pagal bendrąjį vidaus produktą (BVP), tenkantį vienam gyventojui.
Baltijos valstybės
Baltijos valstybės / Edija Pālens BFL/F64 nuotr.

2012 metais bendrasis vidaus produktas, paskaičiuotas pagal gyventojų perkamąją galią, didžiausias buvo Liuksemburge. Šioje valstybėje jis 2,5 karto viršijo Europos Sąjungos vidurkį. Austrijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Švedijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Belgijoje šis rodiklis vidurkį viršijo 20-30 proc, Suomijoje – 15 proc, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Italijoje – 10 proc.

Ispanijoje ir Kipre šis rodiklis buvo 10 proc. žemiau vidurkio, Maltoje, Slovėnijoje ir Čekijoje – 10–20 proc. mažesnis.

Slovakijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Lietuvoje ir Estijoje BVP vienam gyventojui buvo 20–30 proc. mažesnis už vidurkį. Dar labiau atsiliko Lenkija, Vengrija, Latvija ir Kroatija – BVP vienam gyventojui buvo 30-40 proc. mažesnis už Europos Sąjungos vidurkį.

Sąrašo apačioje atsidūrė Rumunija ir Bulgarija – 50 proc. žemiau vidurkio.

Lietuva Estiją lenkia nežymiai – vos vienu procentiniu punktu. Tačiau tiek 2010, tiek 2011 metais Estija lenkė Lietuvą pagal šį rodiklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito