Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Negaunate atsiskaitymo lapelio? Darbdavys jį teikti privalo

Darbo kodekso 148 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad darbdavys ne rečiau kaip kartą per mėnesį raštu arba elektroniniu būdu privalo darbuotojui pateikti informaciją apie jam apskaičiuotas, išmokėtas ir išskaičiuotas sumas ir apie dirbto darbo laiko trukmę, atskirai nurodydamas viršvalandinių darbų trukmę, praneša Darbo inspekcija.
Vyras dirba iš namų
Vyras dirba iš namų / 123RF.com nuotr.

Darbo teisės skyriaus vedėja-vyriausioji darbo inspektorė Ieva Piličiauskaitė-Dulkė akcentuoja, kad darbdavys privalo teikti informaciją nepriklausomai nuo to, ar darbuotojas prašo, kad jam būtų įteiktas algalapis, ar – ne. „Algalapis darbuotojui turi būti teikiamas nepriklausomai nuo jo profesijos, užimamų pareigų, išdirbto laiko, etato dydžio ar panašiai“, – pabrėžia Darbo teisės skyriaus vedėja.

Paklausta, kam reikalingi apskaitos lapeliai, teisininkė pabrėžia, jog juos teikti privaloma, kad darbuotojas pasitikrintų, ar teisingai deklaruotas darbo laikas ir nukrypimai nuo darbo laiko normos, pvz., teisingai užfiksuotas naktinis, viršvalandinis ar darbas poilsio, švenčių dienomis.

„Svarbiausia informacija, kuri svarbi konkretaus mėnesio darbo užmokesčio dydžiui – dirbtas darbo laikas, – akcentuoja I. Piličiauskaitė-Dulkė. – Darbuotojas turi žinoti, ar teisingai apskaičiuotas darbo užmokestis už konkretų mėnesį, ir jei kiltų ginčas ar būtų neišmokėtas atlyginimas, jis turėtų svarbų įrodymą apie priskaičiuotą ir išmokėtą ar neišmokėtą darbo užmokestį.“

Anot vyriausiosios darbo inspektorės, per mėnesį priskaičiuotas darbo užmokestis – tai dažniausiai darbo sutartyje sulygtas darbo užmokestis. Jeigu yra sutarta mėnesinė alga, tai išdirbus visą mėnesį ji turi būti priskaičiuota. Gali būti, kad atlyginimo lapelyje bus nurodytas ir darbo užmokesčio priedas ar tam tikro laikotarpio premija. Kaip mokami priedai ar premijos galima sužinoti įmonės darbo apmokėjimo sistemoje. „Beje, – akcentuoja I. Piličiauskaitė-Dulkė, – kiekvienoje įmonėje, kurioje yra 20 ir daugiau darbuotojų, turi būti parengta ir darbuotojams prieinama darbo apmokėjimo sistema, kurioje detaliau turi būti aprašyta darbo užmokesčio skyrimo tvarka.“

Kalbėdama apie darbo užmokesčio atsiskaitymo lapelyje būtiną nurodyti informaciją, Darbo teisės skyriaus vedėja pabrėžia, kad priskaitymų dalyje turi būti nurodytos visos darbuotojui mokamos sumos, taip pat ir išskaičiuotos sumos, tai yra atskaityti mokesčiai ar išskaitos, jeigu tokių buvo.

„Priskaičiavus algą ir atskaičiavus mokesčius, susidaro darbuotojui išmokėtina suma, – informuoja I. Piličiauskaitė-Dulkė. – Jeigu darbuotojas negauna darbo užmokesčio avanso ar per mėnesį nebuvo kitų tarpinių išmokėjimų, tai dažniausiai darbuotojui būna viskas aišku – iš priskaičiuotų su darbo santykiais susijusių sumų yra išskaičiuojami mokesčiai.“

Svarbu akcentuoti, kad Darbo kodeksas leidžia teikti algalapį tiek popierine, tiek elektronine forma.

Ką daryti, jei darbuotojas negauna algalapių? Tokiu atveju jis turi teisę kreiptis su rašytiniu skundu (prašymu) į VDI teritorinį skyrių dėl situacijos identifikavimo ir poveikio priemonių darbdavio atžvilgiu pritaikymo. Neteikiantys algalapių darbdaviai gali būti nubausti Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius