Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nei vyšnių, nei mėtų: Seime kelią skinasi e. cigarečių kvapiųjų skysčių draudimas

Elektroninių cigarečių mėgėjams gali dar sumažėti pasirinkimo – Seime svarstomos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos, uždraudžiančios į šalies rinką tiekti elektronines cigaretes ir pildykles su skysčiu, pritaikytu elektroninėms cigaretėms pildyti, jeigu tame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapo ar skonio.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Vida Press nuotr.

Už projektą svarstymo stadijoje balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 5. Dvylika parlamentarų susilaikė.

Seimas taip pat balsavo už tai, kad šio įstatymo įsigaliojimą reikėtų pavėlinti. Jis įsigaliotų nuo 2022-ųjų liepos, nors anksčiau siūlyta data buvo šių metų lapkričio 1 d. Vėlesnę datą pasiūlęs Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas argumentuoja, kad taip verslas turėtų daugiau laiko prisitaikyti prie naujos tvarkos.

Svarstymo metu vykusioje diskusijoje Laisvės partijos narė Morgana Danielė pasisakydama apie projektą apeliavo į tai, kad prieš rinkimus buvo žadėta mažiau draudimų. Ji pati sakė vartojanti elektronines cigaretes. Prietaisą, užpildytą mėtų ir vyšnių skonio skysčiu, ji atsinešė ir į Seimo posėdžių salę. Ji teigė, kad dauguma iš Seimo narių elektroninių cigarečių nėra ne tik rūkę, bet ir nežino, kaip veikia ši technologija.

Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė
Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė

Parlamentarė argumentavo, kad e.cigaretės gali tapti alternatyva metantiems rūkyti ir sakė, kad tokio produkto pagrindinis patrauklumo aspektas yra būtent jo skonis. Ji prognozavo, kad e.cigaretės neišnyks, o gyventojai naują draudimą apeis pirkdami skysčius internetu iš kaimyninių šalių.

„Nekontroliuojamų, nelicencijuojamų skysčių kaina yra mirtis. 60 žmonių JAV mirė, įsigiję nelicencijuotas prekes, o 3000 buvo hospitalizuoti“, – sakė M.Danielė.

Projekto šalininkas konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad tokie skysčiai yra nutaikyti į nepilnamečius. „Kai kalbama, kad jie yra mažiau žalingi, atkreipsiu dėmesį, kad tai priklauso nuo nikotino ir druskų koncentracijos. Jei kam trūksta argumentų, kad šie produktai skirti nepilnamečiams, siūlau nueiti į prekybos centrą ir pasižiūrėti, kas stovi eilėse prie šių parduotuvių. Tai yra jaunuoliai ir nepilnamečiai“, – argumentavo M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Jis atkreipė dėmesį, kad įstatymo projektas yra tik kvapams, kuriais jaunimas yra skatinamas vartoti nikotiną. Jis lygino šį sprendimą su ES sprendimu drausti tradicines mėtines cigaretes.

„Suprantu, kad kažkam gali būti nepatogu, bet mes tai turėtume vertinti per mūsų vaikų sveikatą ir žiūrėti į tai per socialinę atsakomybę“, – teigė jis.

Darbo partijos narys Mindaugas Puidokas taip pat atkreipė dėmesį, kad skoniai skatina nepilnamečius naudoti „beribį kiekį nikotino“. Tačiau jis atkreipė dėmesį ir į D.Morganos pastabą, kad draudimas pagyvins prekybą iš užsienio šalių. „Turime padaryti viską, kad tokio pobūdžio tabako gaminiai, kurie daro didžiulę įtaką mūsų jaunimo ir vaikų sveikatai, turėtų būti draudžiami, o draudimo priemonės turėtų būti efektyvios ir veiksmingos“, – teigė parlamentaras.

Konservatorė Jurgita Sejonienė teigė, kad į su sveikata susijusius klausimus reikėtų žiūrėti per mokslo prizmę. „Kas neva buvo siūloma įteigti, kad tai yra galimai mažiau žalinga alternatyva rūkymui, tam nėra mokslinių įrodymų. Alternatyva rūkymui yra metimas rūkyti. Mes negalime uždrausti rūkyti, bet mažinti prieinamumą privalome“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė

M.Danielė kontraargumentavo, kad kitose šalyse ši technologija yra siūloma kaip būdas mesti rūkyti. Ji atkreipė dėmesį, kad patys Seimo nariai rūko kaitinamojo tabako produktus – parlamentarės teigimu, tokį parlamentarų pasirinkimą lėmė, kad šis būdas buvo geriau išreklamuotas, o elektroninės cigaretės „demonizuotos“.

„Skysčiai ir kvapiosios medžiagos yra neatskiriama šios technologijos dalis, jų įvairovė yra būtina tam, kad žmonės pereitų nuo rūkomojo tabako prie tų alternatyvų, kurios atveria kelią mažinti rūkymo keliamą žalą“, – teigė Seimo narė.

Pagal dabartinius įstatymus Lietuvoje negalima pardavinėti tų elektroninių cigarečių ir pildyklių, kurios turi vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir elektroninių cigarečių pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai. Taip pat jame negali būti kofeino arba taurino, arba kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, priedų, nudažančių išsiskiriančias medžiagas.

Draudžiami ir tie skysčiai, kurie nesudeginti turi kancerogeninių, mutageninių ir toksiškai veikiančių reprodukciją, vadinamųjų KMR savybių.

123RF.com nuotr./Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę
123RF.com nuotr./Elektroninės cigaretės kitąmet smarkiai kirs per kišenę

Tai nėra pirmas kartas, kai Seime svarstomi panašūs draudimai. Dar 2019 m. konservatoriai M.Majauskas ir Vytautas Kernagis siūlė pataisas dėl elektroninių cigarečių ir jų pildyklių, kad būtų uždraustos aromatizuotos elektroninės cigaretės. Šių pataisų buvusios kadencijos Seimas taip ir nepriėmė, nors iniciatyva turėjo ir „valstiečių“ lyderių palaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas