Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nerimas Italijos biržose: Milano akcijų indeksas penktadienį krenta 4 proc.

Milano akcijų indeksas penktadienio popietę prarado jau virš 4 proc. vertės, investuotojams masiškai pardavinėjant su Italija susijusius aktyvus po to, kai populistinė šalies vyriausybė susitarė dėl išlaidas didinančio biudžeto projekto.
Finansai
Finansai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos vyriausybė ketvirtadienio vakarą pasiekė susitarimą dėl biudžeto projekto, pagal kurį deficitas artimiausius tris metus sudarys 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

2,4 proc. BVP siekiantis biudžeto deficitas numatomas 2019, 2020 ir 2021 metams.

Šis rodiklis yra stipriai didesnis nei 0,8 proc., kuriuos prognozavo ankstesnė centro kairiųjų vyriausybė. Be to, toks biudžetas dar labiau pasunkins Italijos skolos skaudulį – šalies skola šiuo metu sudaro 131 proc. BVP ir pagal šį rodiklį euro zonoje atsilieka tik nuo Graikijos.

Į biudžeto projektą su nepasitenkinimu reagavo Europos Sąjunga (ES), kurios rekomendacijas laikytis fiskalinės disciplinos Italija ignoravo.

„Tai yra biudžetas, kuris galimai viršija mūsų bendrų taisyklių limitus“, – sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici.

„Mes nesuinteresuoti krize tarp (Europos) Komisijos ir Italijos, niekas neturi tokio intereso, nes Italija yra svarbi euro zonos šalis. Bet mes taip pat nesuinteresuoti ir tuo, kad Italija negerbtų taisyklių ir nemažintų savo skolos, kuri lieka pavojinga“, – pridūrė jis.

Stiprus nerimas juntamas ir obligacijų rinkoje.

10-ies metų Italijos vyriausybės obligacijų pelningumas pašoko nuo 2,888 proc. antrinėse rinkose ketvirtadienio vakarą iki 3,22 proc. penktadienio popietę. Tuo tarpu skirtumas tarp euro zonos etalonu laikomų 10-ies metų Vokietijos obligacijų ir Italijos vertybinių popierių sparčiai artėja prie 2,8 procentinio punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas