Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neužkibkite ant sukčių jauko: plinta dar vienas labai populiarus metodas

Virtualus policijos patrulis savo Feisbuko paskyroje pasidalijo informacija apie vieną labai populiarų socialinės inžinerijos metodą – vishing'as (sukčiavimą telefonu).
Virtualus patrulis įspėja apie sukčius.
Virtualus patrulis įspėja apie sukčius. / Virtualaus patrulio iliustr.

Vishing'as tai tokia sukčiavimo forma, kuomet pasitelkiami telefonų skambučiai su tikslu išvilioti konfidencialią informaciją pavyzdžiui, slaptažodžius, banko sąskaitos informaciją ar kitą reikšmingą informaciją.

Patarimai kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo Vhishing'o atakų:

1. Nepageidaujami ar nelaukti skambučiai. Dauguma išpuolių prasideda nepageidaujamais telefono skambučiais. Jei sulaukėte netikėto skambučio, ypač iš nežinomo numerio, būkite atsargūs.

2. Prašoma atskleisti konfidencialią informaciją. Nesvarbu, ar tai jūsų finansinė informacija, adresas, gimimo data, prisijungimo duomenys ar kiti asmeniniai duomenys, neišduokite jų. Atsiliepti į skambutį savaime nėra pavojinga. Tačiau viskas gali pasisukti netikėta linkme, kai atskleisite informaciją apie save arba ką nors padarysite skambinančiojo prašymu.

3. Nuolatinis skubinimas. Kad atskleistumėte vertingą informaciją, sukčius gali bandyti Jus skubinti. Taip būsite priversti veikti greitai neturėdami pakankamai laiko pagalvoti ir suprasti, kad skambinantysis gali būti visai ne tas kuo dedasi. Visada sustokite ir pagalvokite, ar skambinančiojo prašymas atrodo pagrįstas.

4. Apsimetimas patikima institucija. Skambinantysis Jums sako, kad yra patikima institucija. Žinoma, tai automatiškai nereiškia, kad skambinantysis yra sukčius. Patikimos institucijos kartais susisiekia telefonu. Tačiau telefonu negalite būti tikri dėl tikrosios skambinančiojo tapatybės, todėl būkite atsargūs.

5. Pokalbis trumpas ir staiga baigiasi. Kartais sukčiai gali bandyti Jus priversti perskambinti naudodami trumpus skambučius, kurie baigiasi jums nespėjus nieko išgirsti ar pasakyti. Jų tikslas – priversti jus perskambinti. Aukai to nežinant, skambutis gali kainuoti brangiau, nei jie tikėjosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas