Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norvegijos pensijų fondas atsisako su izraeliečių gyvenvietėmis susijusių bendrovių akcijų

Norvegijos didžiausias pensijų fondas pirmadienį paskelbė pardavęs savo dalį 16-oje bendrovių dėl jų ryšių su izraeliečių gyvenvietėmis Vakarų Krante, įskaitant telekomunikacijų įrangos milžinę „Motorola“.
Statybos vienoje iš Izraelio nausėdijų Vakarų krante
Statybos vienoje iš Izraelio nausėdijų Vakarų krante / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Motorola“ ir kitos bendrovės rizikuoja būti pripažintos bendrininkavus įvykdant tarptautinės teisės pažeidimus okupuotoje Palestinoje“, – sakoma fondo „Kommunal Landspensjonskasse gjensidig forsikringsselskap“ (KLP), valdančio maždaug 80 mlrd. eurų vertės turtą, pareiškime.

Sprendimas priimtas, kai 2020 metų vasarį JT paskelbė 112 bendrovių, vykdančių veiklą, susijusią su izraeliečių gyvenvietėmis, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis, sąrašą.

Izraelio vyriausybė pasmerkė sąrašo paskelbimą, į kurį įtrauktos ir tokios bendrovės kaip „Airbnb“, „Expedia“, „Motorola“ ir „Tripadvisor“, kaip „negarbingas pastangas“.

„Motorola Solutions“ vertybinių popierių atsisakymas yra labai tiesus sprendimas dėl jos su stebėjimu susijusio vaidmens okupuotose teritorijose“, – teigė KLP, tvirtindamas, jog telekomunikacijų bendrovė teikia sienų stebėjimui naudojamą programinę įrangą.

KLP taip pat atsisakė telekomunikacijų operatorių, siūlančių paslaugas Vakarų Krante, akcijų, nes šios bendrovės prisidėjo prie to, kad „gyvenvietės taptų patraukliais gyvenamaisiais rajonais“.

Tarp jų atsidūrė „Bezeq“, „Cellcom Israel and Partner Communications“ ir „Altice Europe“, kurios sausio mėnesį buvo išbrauktos iš Amsterdamo vertybinių popierių biržos.

Taip pat tarp jų yra penki bankai, kurie palengvino ar finansavo būsto ir infrastruktūros statybą okupuotose teritorijose, taip pat inžinerijos ir statybos grupės, įskaitant Prancūzijos tarptautinę milžinę „Alstom“.

Iš viso Norvegijos fondas pardavė akcijų ir įmonių obligacijų už 32 mln. JAV dolerių.

„Įmonės yra atsakingos už tai, kad būtų gerbiamos ir saugomos žmogaus teisės visose šalyse, kuriose jos veikia, neatsižvelgiant į tai, ar pati valstybė palaiko šias teises“, – kalbėjo KLP analitikė Kiran Aziz.

„Konfliktas gali reikšti ypač didelę žmogaus teisių pažeidimų riziką. Todėl įmonės, veikiančios konfliktų zonose, turi būti ypač atsargios, kad išvengtų kišimo į žmogaus teisių pažeidimus ir apsaugotų pažeidžiamus asmenis“, – pridūrė ji.

Birželio pabaigoje fondas paskelbė atsisakantis Indijos uosto ir logistikos grupės „Adani Ports“ akcijų, nes įmonė yra susijusi su Birmos karine chunta.

Kitas Norvegijos fondas – suverenus turto fondas, kuris yra didžiausias pasaulyje, – taip pat praeityje yra atsisakęs kelių bendrovių akcijų dėl šių bendrovių ryšių su žydų gyvenvietėmis.

Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje gyvena daugiau nei 600 tūkst. izraeliečių naujakurių ir čia dažnai kyla įtampa tarp jų ir Palestinos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas