Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos turto fondas pirmąjį pusmetį uždirbo 131 mlrd. eurų

Naftos turtingos Norvegijos valstybinis turto fondas pirmąjį pusmetį uždirbo 131 mlrd. eurų, antradienį pranešė šalies centrinis bankas.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Norvegija

Šie rezultatai, kuriuos pasiekti padėjo augimas finansų rinkose, prilygo 10 proc. grąžai ir padėjo iki birželio pabaigos padidinti fondo vertę iki 15,299 trln. kronų (1,332 trln. eurų).

Per šešis šių metų mėnesius fondas beveik kompensavo milžiniškus 1,637 trln. kronų nuostolius, kuriuos patyrė pernai dėl karo Ukrainoje ir pasaulinio ekonomikos nuosmukio.

Remiantis Suvereniojo turto fondo instituto (SWFI) reitingu, Norvegijos turto fondas yra didžiausias pasaulyje ir šiek tiek lenkia du Kinijos fondus.

Iš Norvegijos valstybinių naftos ir dujų bendrovių pajamų finansuojamas fondas yra skirtas finansuoti būsimas dosnios gerovės valstybės išlaidas.

Nuo metų pradžios didžiulis fondas taip pat gavo naudos dėl kronos silpimo, dėl kurio padidėjo JAV doleriais, eurais ir kitomis užsienio valiutomis laikomo turto vertė.

Per pirmus šešis šių metų mėnesius fondo vertė padidėjo iš viso 2,870 trln. kronų.

Norvegijos bankas pusmečio rezultatus turėjo paskelbti trečiadienį, tačiau jie žiniasklaidai buvo per klaidą išsiųsti vėlai antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas