Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:06

Nugriautos „Nidos seklyčios“ savininkai iki šiol nesulaukia kompensacijų: 2,8 mln. eurų įstrigo teismų karuselėje

Nidoje pastaraisiais metais buvo nugriautas ne vienas pastatas, kuriam statybos leidimas buvo išduotas neteisėtai. 2021-aisiais svečių namų „Nidos seklyčia“ savininkams taip pat teko susitaikyti su tokiu sprendimu. Visgi nors teismas įpareigojo leidimus išdavusias institucijas atlyginti verslininkams už nugriautą dalį pastatų bei griovimo darbus, 2,8 mln. eurų kompensacija įstrigo teismų maratone.
Nidos seklyčia
Nidos seklyčia

Naujienos apie pastatus, kuriuos savininkams tenka nugriauti, nes paaiškėja, kad leidimai statybai išduoti neteisėtai, – tapo gan dažnos. Dėl statinio griovimo ir statybvietės sutvarkymo darbų patirti nuostoliai savininkams turėtų būti kompensuojami, žala atlyginama, tačiau bylinėjimasis dėl kompensacijos gali užtrukti metų metus.

Tuo įsitikino ir Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimu nugriautos „Nidos seklyčios“ savininkai – įmonė „Robala“, kuriai iš valstybės kišenės buvo priteista išmokėti 2,78 mln. eurų. Nugriautų pastatų savininkai nesitikėjo, kad teismų karuselė tęsis daugiau nei 2,5 metų.

Asm. archyvas/Nidos seklyčia
Asm. archyvas/Nidos seklyčia

Išdavė statybos leidimą rekonstruoti statinius

15min rašė, kad 1997-aisiais „Robala“ Nidoje įsigijo pastatą – svečių namus ir kiemo statinius. O Klaipėdos apskrities viršininko administracija 1997 m. rugsėjo 9 d. išnuomojo „Robalai“ žemės sklypą. Nuomos sutartyje buvo numatyta galimybė vykdyti statinių rekonstrukciją pagal suderintą projektą.

Asm. archyvas/Nidos seklyčia
Asm. archyvas/Nidos seklyčia

Parengus techninį projektą, Neringos savivaldybės administracija 2004-aisiais išdavė statybos leidimą rekonstruoti statinius ir juos pertvarkyti. Šie statiniai buvo pripažinti tinkamais naudoti, nukrypimų nuo techninio projekto, kuriam buvo išduotas statybos leidimas, nenustatyta.

Tačiau teismai 2011-aisiais visgi panaikino Neringos savivaldybės sprendimą dėl detaliojo plano patvirtinimo ir statybų leidimo išdavimo. Konstatuota, kad rekonstruojant pastatus buvo pažeistas Kuršių nerijos nacionalinio parko generalinis planas, pagal kurį draudžiama didinti pastatų užstatymo tankį bei plotą. Nustatyta, kad 2004-aisiais per rekonstrukciją svečių namų pastatas padidintas 57 proc., pristatyta stiklinė jungtis tarp pastatų bei stiklinė konferencijų patalpa, sujungta su svečių namais – tokie statiniai nebūdingi saugomai teritorijai ir pažeidžia kraštovaizdį.

2015-aisiais įmonė „Robala“ įpareigota per metus nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo nugriauti jai nuosavybės teise priklausančius statinius. Šis teismo sprendimas buvo įvykdytas 2021-aisiais.

Visgi bendrovės „Robala“ vadovas Romas Kvaselis 15min tvirtino, kad nors jau praėjo treji metai nuo to laiko, kai savo lėšomis statinį įmonė nugriovė, kompensacijos verslininkai negavo iki šiol.

Įmonei „Robala“ 2023 metais iš institucijų priteista beveik 2,8 mln. eurų turtinei žalai atlyginti: iš Neringos savivaldybės – 1,1 mln. eurų (40 proc.), iš kitų institucijų – po 15 proc. Tarp šių institucijų – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (418 tūkst. eurų), Kultūros paveldo departamentas (418 tūkst. eurų), Aplinkos apsaugos departamentas (418 tūkst. eurų), Kuršių Nerijos nacionalinis parkas (418 tūkst. eurų).

„Negrąžino nė cento“

„Visas sąmatas išsaugojom, bet jokios kompensacijos negrąžino, – neapmokėjo nei tos sąskaitos už nugriovimą, nei už patį nekilnojamą turtą. Negrąžino nė cento, nė už nieką!“, – piktinosi R.Kvaselis ir pridūrė, kad to priežastis paprasta – kompensaciją turi priteisti teismas, savo noru jokia valstybinė institucija jos nesumokės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas