Kas brango per metus
Iš prekių daugiausia pabrango žaliosios vynuogės – 86 proc., plautos morkos – 55, baltagūžiai kopūstai – 40,4, pomidorai – 16,1, grikių kruopos – 14,9, obuoliai – 14,5, svogūnai – 14,2, rauginti kopūstai – 11,5, šaldyta jūros lydekos filė – 10,6, vienkartinės nosinaitės – 9,6 proc., o atpigo suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti – 25,5 proc., dyzeliniai degalai – 24,9, suskystintos automobilinės dujos – 22,3, A–95 benzinas – 21, varškė (9 % riebumo) – 19, pasterizuotas pienas (2,5 % riebumo) – 12,8, sviestas – 12,1, apelsinai – 10,5, lydytas tepamas sūrelis be priedų – 9,9, varškės sūris (22 % riebumo) ir Lietuvoje pagamintas alus – po 9,8, grietinė (30 % riebumo) – 9,4, viščiukas broileris – 9,3, tepusis riebalų mišinys – 9,2 proc.
Iš paslaugų daugiausia pabrango vakarinis seansas kino teatre – 9,5 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje (sriuba ir karštas mėsos patiekalas) – 9,4, cheminis vyriško kostiumo valymas – 9, juoda kava kavinėje – 8,9, vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 8,5, lengvojo automobilio išorės plovimas automatinėje plovykloje – 8,2, vištienos krūtinėlės kepsnys su garnyru kavinėje – 7,9, pilstomas šviesus alus kavinėje – 7, vyriškų pusbačių pakulnių pakalos pakalimas – 6,2 proc.
Kas brango per mėnesį
2015 m. gruodžio mėn. iš 100 stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 32 prekių ir paslaugų kainos padidėjo, 46 – sumažėjo, 22 – nepasikeitė.
2015 m. gruodžio mėn., palyginti su lapkričio mėn., stebėti dideli daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: pabrango žaliosios vynuogės – 41,5 proc., o atpigo plautos morkos – 17 proc., apelsinai – 15,6, burokėliai – 12,5, pomidorai – 11,6 proc.
Iš kitų prekių daugiausia pabrango natūralus medus – 5,5 proc., koldūnai su mėsos įdaru – 4,5, šampūnas – 4,3, vaistai nuo peršalimo ir gripo simptomų – 3,1, kalakutų krūtinėlių filė – 2,4, moteriškos elastinės pėdkelnės – 2,2, aukščiausios rūšies virta dešra – 2,1 proc., o atpigo dantų pasta – 7,9 proc., juodosios arbatžolės maišeliuose ir natūralios fermentacijos putojantis pusiau sausas vynas – po 4,5, šviesi duona ir aukščiausios rūšies šaltai rūkyta dešra – po 4,3 proc.
Iš patiekalų ir gėrimų viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose įstaigose pabrango pilstomas šviesus alus kavinėje – 0,6 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje (sriuba ir karštas mėsos patiekalas) – 0,5 proc. Iš kitų paslaugų labiausiai pabrango cheminis vyriško kostiumo valymas – 1 proc., vienkartinis važiavimas lengvuoju taksi – 0,6 proc., o atpigo vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 1 proc., moterų modelinis kirpimas kirpykloje – 0,8, moteriškų batelių ir vyriškų pusbačių pakulnių pakalos pakalimas – po 0,7 proc.
Gruodžio mėn. 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutinėms mažmeninėms kainoms apskaičiuoti buvo užregistruotos 12 666 kainos 998 prekybos ir paslaugų įmonėse ir vietos vienetuose 18 miestų.