Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuosavas būstas kaip investicija: kada yra geriausias metas pirkti?

Daugelis įsigyja nuosavus namus, kai pritrūksta erdvės ar pajaučia norą turėti savo asmeninį būstą. Dar kiti mano, kad tai yra puiki investicinė galimybė – taip rodo 2024 m. birželio mėn. „Luminor“ banko užsakymu atliktas „Spinter“ tyrimas, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / 123rf.com nuotr.

Kodėl nuosavas būstas yra gera ilgalaikė investicija, pasakoja „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

„Pastaraisiais metais dėl padidėjusių palūkanų ir išaugusių nekilnojamojo turto (NT) kainų būsto rinkoje stebime situaciją, kai dalis klientų atideda sprendimą įsigyti NT. Vis dėlto, nuosavą būstą gera ilgalaike investicija ir toliau laiko 39 proc. Lietuvos gyventojų, toks vertinimas įprastai grindžiamas lyginant nuomos ir būsto paskolos įmokos dydžius“, – sako E.Jurevičius.

Bendrovės nuotr./Edvinas Jurevičius
Bendrovės nuotr./Edvinas Jurevičius

Pasak eksperto, mokėdami nuomą ilgalaikėje perspektyvoje dažnu atveju išleisite žymiai daugiau, nei mokėdami būsto paskolą. Be to, įsigijus nuosavą namą ar butą nebereikės nerimauti, kad nuomotojas bet kada gali paprašyti išsikraustyti – tai suteikia stabilumo jausmą.

Auganti NT rinka

Galvojant apie nuosavo būsto įsigijimą, verta turėti omenyje, kad tikėtina, jog dėl augančios NT rinkos laikui bėgant būsto vertė išaugs.

„EURIBOR 6 mėn. bazinė palūkanų norma, kurią dažniausiai ir renkasi klientai, nuo aukščiausios pastarųjų metų savo reikšmės rugsėjį (4,143 proc.) sumažėjo iki 3,437 proc. šiuo metu. Taip pat, komerciniai bankai mažina savąją būsto paskolos palūkanų dalį – t. y. banko maržą, o rinkoje atsiranda vis daugiau naujų projektų. Tai rodo gerėjančią rinkos situaciją, dėl to jei svarstote įsigyti būstą – tą reikėtų daryti dabar“, – sako ekspertas.

Infliacijos sušvelninimas

Nuomodami įsigytą būstą galite susikurti papildomą pajamų šaltinį, kuris padės sumažinti infliacijos daromą įtaką.

„Įprasta, kad nekilnojamojo turto kainos auga kartu su infliacija. Dėl to įsigiję NT dar prieš infliacijai įsibėgėjant, apsaugosite savo pinigus nuo nuvertėjimo, o vėliau būstą pardavę greičiausiai ir uždirbsite. Įprastai likvidžių objektų kainos prieaugis pralenkia vidutinę ilgalaikę infliaciją“, – pažymi ekspertas.

Pasak E.Jurevičiaus, daugelis sunerimsta pagalvoję apie infliacijos metu kylančias palūkanas. Tačiau Europos Centrinis bankas jau mažina bazines palūkanų normas.

„Ekonomika vyksta ciklais, todėl turime būti pasiruošę tiek palūkanų augimui, tiek mažėjimui. Gera žinia ta, kad pagal dabartines prognozes esame žengę pirmuosius žingsnius į palūkanų mažėjimo ciklą. Todėl lūkesčiai, jog artimoje ateityje palūkanos papildomai sumažės, yra pagrįsti“, – teigia ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas