Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O.Smirnovas: Kodėl Vyriausybė delsia atverti saugias pramogas ir laisvalaikį?

Prieš savaitę Vyriausybei įteikėme memorandumą, kuriame pasiūlėme lošimų automatų salonų veiklos pradžią susieti su Vyriausybės karantino ribojimų scenarijais. Išskyrėme 11-os skirtingų saugios veiklos priemonių – klientų skaičių, oro vėdinimo sistemas, tiesioginį įėjimą į patalpas, įrenginių dezinfekcijos dažnumą ir kitas aplinkybes. Kiekvienai priemonei numatėme skirtingą griežtumo lygį pagal bendruosius Vyriausybės scenarijus.
Olegas Smirnovas
Olegas Smirnovas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šią savaitę veiklą pradėjo atskirą įėjimą turinčios parduotuvės, jose ribojamas ir sekamas klientų srautas – būtent tokias galimybes turi ir nuolat taiko daugelis lošimo automatų salonų. Tačiau Vyriausybė delsia.

Sveiku protu nepaaiškinama, kad tuo pat metu Vyriausybė ne tik uždraudusi nuosaikių antžeminių lošimų organizavimą, bet ir nė per žingsnį neatsitraukia nuo iki-pandeminių popierinių planų reikalauti iš lošimų organizatorių didžiulių investicijų į įrangą, jų technologijų plėtros, nors šiandien jau kyla abejonės, ar kai kurios bendrovės išvis sugebės atnaujinti veiklą.

Atsakingi lošimai leidžia žmonėms atitrūkti nuo kasdienybės, žadina psichosocialinę reakciją, kuria gerą nuotaiką.

Atsakingas lošimas yra tokia pati laisvalaikio pramoga, kaip ir bet kokie stalo žaidimai, suteikiantys žmonėms galimybę atsipalaiduoti, socializuotis, patirti kitas teigiamas emocijas. Todėl svarstant karantino priemones turi būti vertinamas visas naudų ir žalų balansas – nuo sveikatos, tame tarpe ir psichinės, iki darbo vietų išsaugojimo, valstybės pajamų ar net gyventojų poreikio bent laikinai pakeisti aplinką. Atsakingi lošimai leidžia žmonėms atitrūkti nuo kasdienybės, žadina psichosocialinę reakciją, kuria gerą nuotaiką. Teorijoje mūsų salonuose siūlomi ribotų statymų lošimai prilyginami loterijoms, tik pirmu atveju dažnesnis ciklas, o antru – kaupiamas didžiulis prizinis fondas.

Asociacijos nariai šiuo metu valdo 191 lošimo automatų saloną, juose veikia 3150 ribotų statymų lošimo įrenginių, o bendras darbuotojų skaičius viršija 1500. Daugelis salonų įsikūrę mažesniuose rajonų centruose, todėl dažnai yra reta provincijos laisvalaikio pramoga – tai saugi ir karantino situacijai tinkama veiklos forma!

Lietuvoje vykdyti tyrimai rodo, jog mūsų siūlomų mažiausios rizikos (ribotų statymų) lošimo paslaugų vartotojai per mėnesį tam skiria iki 30 € sumą, ją išleidžia per 1–2 apsilankymus lošimo automatų salone. Tai visiškai atitinka socialiai atsakingo lošimo rekomendacijas, yra puikus socialiai atsakingos pramogos ir laisvalaikio leidimo pavyzdys. Kartu tai visiška priešingybė karantino metu išpopuliarėjusioms nuotolinio (internetinio) lošimo paslaugomis, tarp kurių dominuoja (apie 99 proc.) gerokai rizikingesni neribotų statymų lošimai.

NLVŽA ragina Vyriausybę imtis lyderystės ir laipsniškai atverti pramogų galimybes.

Per pastaruosius 12-a pandemijos mėnesių lošimo automatų salonai neveikia jau septintą mėnesį, nors praėjusiais metais salonuose nebuvo užfiksuota nei vieno COVID-19 protrūkio, visi organizatoriai laikosi aukščiausių saugumo reikalavimų, juos yra įpratę taikyti ne tik karantino laikotarpiu, bet nuolatos.

NLVŽA ragina Vyriausybę imtis lyderystės ir laipsniškai atverti pramogų galimybes, karantino ribojimus švelninant ir sprendimus remiant atskirų veiklų organizatorių galimybėmis užtikrinti būtinas saugos priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas