Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 25 /18:42

Paaiškėjo, kokie NT mokesčio tarifo rėžiai siūlomi gyvenamajam būstui

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė trečiadienį pranešė, kad įregistravo pasiūlymą, kokius konkrečiai NT mokesčio tarifų intervalus siūlo gyvenamajam būstui.
Mindaugas Lingė
Mindaugas Lingė / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

M.Lingė savo feisbuko paskyroje pranešė, kad trečiadienį su finansų ministre Gintare Skaiste įregistravo pasiūlymą, kuriuo siekiama didesnio aiškumo, kokiam nekilnojamajam turtui būtų galima taikyti skirtingus tarifų intervalus.

Gyvenamosios paskirties būstui pasiūlyti tarifai 0,05 – 0,5 proc. intervale – nesvarbu, ar tai būtų pirmas, antras ar trečias gyvenamos paskirties būstas.

„Išliktų lengvatinis pirmojo būsto apmokestinimas, kai mokestis skaičiuotųsi tik nuo vertės viršijančios 1,5 savivaldybės vertės“, – teigia M.Lingė.

Tokį tarifą siūloma taikyti ir 1,5 konkrečios savivaldybės NT verčių medianą viršijantiems sodams, fermoms, šiltnamiams, garažams, taip pat pagalbinio ūkio, mokslo, religinės bei poilsio paskirties statiniams ir patalpoms, jei jos neterminuotai ar ilgiau nei mėnesiui nėra perduotos juridiniam asmeniui.

Komercinės paskirties nekilnojamajam turtui tarifai būtų 0,5 – 3 proc. tarifų rėžyje.

Apleistam, neprižiūrimam nekilnojamajam turtui būtų galima taikyti tarifus 0,5 – 4 proc. intervale.

„Konkrečius tarifus pagal NT pobūdį iš nurodytų rėžių nustatytų savivaldybių tarybos“, – pabrėžė M.Lingė.

„Projekte pasiūlytos plačios tarifų „žirklės“ visam turtui neatsižvelgiant į turto paskirtį ar savininką sudarė prielaidas iš anksto kvestionuoti galimus savivaldos sprendimus, kuriais galimai būtų nustatomi aukšti tarifai ir šiuo metu lengvatiniu būdu apmokestinamam fizinių asmenų nekilnojamajam turtui“, – rašoma pasiūlymo argumentuose.

Šiuo metu svarstomas NT mokestis Seime sulaukė daug aistrų – šią savaitę turėjęs vykti paskutinis balsavimas atidėtas, o interviu 15min portalui M.Lingė tvirtino negalintis garantuoti, kad mokestis tikrai bus priimtas šiemet.

Seimas spalio 10-ąją po svarstymo pritarė naujoms NT mokesčio įstatymo pataisoms, tačiau valdančiajai koalicijai nesutariant dėl naujo mokesčio modelio, balsavimas dėl NT įstatymo pataisų priėmimo nukeltas į lapkritį.

Pataisomis siūlyta nustatyti 0,05-4 proc. (dabar – 0,5-3 proc.) komercinio ir gyvenamojo NT mokesčio „žirkles“, o konkrečius tarifus palikti tvirtinti savivaldybėms. Būtų neapmokestinama pagrindinio būsto vertės dalis, neviršijanti 1,5 konkrečios savivaldybės NT verčių medianos (vidutinės būsto vertės).

Savivaldai siūloma leisti nusistatyti didesnį NT mokestį, jeigu statinys neturėtų suformuoto žemės sklypo.

Nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais.

VIDEO: M.Lingė atskleidžia, kokio dydžio NT mokestį mokėtų pats
VIDEO: M.Lingė atsako, ką reikia žinoti apie NT mokestį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas