Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagrindiniams gamintojams grasinant nutraukti tiekimą, kakavos kainos šovė į viršų

Kakavos kainos šovė į viršų, pagrindiniams gamintojams – Dramblio Kaulo Krantui ir Ganai – pagrasinus nebeparduoti savo produktų pirkėjams, nenorintiems mokėti minimalios kainos.
Kakavos pupelės
Kakavos pupelės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rugsėjo mėnesio ateities sandorių kakavos kaina Niujorke dėl šio grasinimo trečiadienį šoktelėjo 1,4 proc. iki 2,54 tūkst. JAV dolerių už toną.

Dvi Afrikos valstybės, kurioms kartu tenka 60 proc. pasaulio kakavos gamybos, sukvietė pirkėjus į dviejų dienų susitikimą Akroje, kuriame pareikalavo už toną mokėti 2,6 tūkst. JAV dolerių.

Susitikimo pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje Ganos kakavos valdybos vadovas Josephas Boahenas Aidoo pareiškė, jog dalyviai iš esmės sutiko su gamintojų reikalavimais, tačiau bus surengtas dar vienas susitikimas, kuriame bus nuspręsta, kaip įgyvendinti susitarimą.

„Dramblio Kaulo Krantas ir Gana iki atskiro pranešimo sustabdė 2020–2021 metų derliaus pardavimą, kad būtų pasirengta minimalios kainos įvedimui“, – pareiškė jis.

Pasak pareigūno, kuris pasiektą susitarimą pavadino istoriniu, „tai yra pirmas kartas, kai gamintojai pakvietė vartotojus, ir pirmas kartas, kai tiekėjai pakvietė pirkėjus atvykti ir susitarti dėl kainos“.

„Daugelį metų kainą tiekėjams nustatydavo pirkėjai.“

Kiek anksčiau Dramblio Kaulo Kranto kavos ir kakavos tarybos vadovas Yvesas Kone pareiškė, jog gamintojams reikalinga kaina, kuri užtikrintų „padorų atlygį“ už darbininkų pastangas.

Pasaulio kakavos rinkos vertė siekia maždaug 100 mlrd. JAV dolerių, tačiau gamintojams tenka tik 6 mlrd. JAV dolerių.

Visgi Nyderlandų banko „ABN Amro“ žaliavų rinkos analitikas Casperas Burgeringas naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog dabartinis kainų pakilimas gali būti laikinas, nes pasiūla yra daugiau negu pakankama, kad būtų galima patenkinti viso pasaulio paklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas