Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajamų deklaruoti dar neskubėkite, tačiau dalis jau gali sužinoti, kiek lėšų grąžins VMI ar teks sumokėti patiems

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkės pavaduotojas Martynas Endrijaitis 15min tvirtino, kad nors gyventojai savarankiškai pildyti pajamų deklaracijas gali jau nuo sausio 1 dienos, VMI rekomenduoja neskubėti ir palaukti oficialaus starto kovo pradžioje. Tiesa, dalis gyventojų jau gali sužinoti, kiek šiemet atgaus pinigų arba turės primokėti.
Pajamų deklaravimas
Pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Endrijaitis 15min tvirtino, kad šiuo metu pastebimas didesnis nei įprastai prisijungimų prie elektroninės deklaravimo sistemos skaičius, nes darbdaviai, kredito įstaigos ir kiti tretieji asmenys aktyviai teikia mokesčių administratoriui duomenis apie gyventojų pajamas ir gyventojų pajamų mokestį (GPM) mažinančias išlaidas.

Tad, jei tretieji asmenys jau pateikė informaciją, šiuo metu prie elektroninės deklaravimo sistemos prisijungę gyventojai jau gali pamatyti, kiek pinigų jiems grąžins VMI arba kokią priemoką turės sumokėti patys pateikę pajamų deklaraciją už praėjusius metus.

Vis dėlto VMI pabrėžia, kad šie duomenys dar gali keistis. Duomenis tretieji asmenys VMI turi pateikti iki vasario 15 d., tačiau praktikoje dalis duomenų teikėjų juos tikslina iki pat kovo mėnesio.

Dėl šios priežasties, nors elektroniniu būdu gyventojai savarankiškai deklaracijas gali užpildyti jau nuo sausio 1 dienos, kaip ir kasmet, rekomenduojame neskubėti ir palaukti, kol bus gauti trečiųjų šaltinių duomenys. Priešingu atveju, pateikus deklaraciją ir sulaukus papildomų duomenų iš trečiųjų šaltinių (pvz., informacijos apie pajamas, apie gyventojų patirtas mokslo, draudimo ir kitas išlaidas), vėliau gali tekti deklaraciją tikslinti“, – komentuoja M.Endrijaitis.

Apie deklaravimo startą – gautą reikšmingą trečiųjų šaltinių duomenų kiekį, perkeltą į pilnai parengtas deklaracijas, VMI informuos viešai – tikėtina, kaip ir kasmet, kovo pradžioje.

M.Endrijaitis nurodo, kad esminių pokyčių gyventojų pajamų deklaravimo procese šiemet nėra. Deklaracijas, prašymus skirti dalį sumokėto gyventojo pajamų mokesčio (GPM) paramai, o kai kuriems ir pateikti turto deklaracijas, kasmet reikia iki gegužės 2 d., o pajamų mokesčio permokos atsitiktine tvarka, neatsižvelgiant į deklaracijos pateikimo datą, grąžinamos iki liepos 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas