Palangos verslininkai šiemet neturi preteksto skųstis – Lietuvą lepinę orai balandį, gegužę ir birželį priviliojo daug turistų į šį pajūrio kurortą. Tiesa, viešbučių atstovai meta akmenį į Palangos „bobučių“ daržą – kaltina nemokant mokesčių ir todėl skundžiasi nesąžininga konkurencija.
15min pasidomėjo, kokiomis kainomis viešbučiai ir restoranai pasitinka sezono piką. Tiesa, vietiniai pasakoja, kad kainos gali keistis ir triskart per dieną.
Sezonas – kaip niekad puikus
Ingrida Valaitienė, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė, 15min sakė, kad oras vis dar yra didžiausias klientų masalas.
„Tu gali turėti kampanijas susigalvojęs, rinkodaros biudžetus nusimatęs, bet jeigu oras yra blogas, tai tie mūsų svečiai, tarp kurių daugiau yra lietuvaičių, neplanuoja savo savaitgalių išvykų, važiuoja kur arčiau praleisti savaitgalio ir pasimėgauti pramogomis po stogu“, – pasakojo I.Valaitienė.
Šiemet, kaip pabrėžė ji, oras buvo dėkingas.
„Oras yra dėkingas, geras buvo balandis, labai gera gegužė ir birželis. Gegužė ir birželis yra tie mėnesiai, kai potencialas yra. Galima aktyvinti savo priemones ir anksčiau pradėti sezoną. Rugsėjis irgi yra geras mėnuo, kai gali prailginti sezoną. Dabar sutapo ir geras oras, ir galėjom sužaisti – esant geram orui žmonės pamatė, kad tos kainos dar nėra pikinės. Jie tuo pasimėgaudami naudojasi, žinia ėjo iš lūpų į lūpas. Viešbučiai pamatė pokytį savo pardavimų lentelėse, matyt, turi jau patirties, kaip sužaisti“, – pasakojo moteris.
Čia yra nekonkurencinga, nelygiavertė kova. Asociacija yra numačiusi teikti pasiūlymus peržiūrėti žvaigždučių reitingavimo klausimą, kad tai paliestų ir privatų verslą, pasiūlyti, kad ir jiems būtų keliami tokie reikalavimai, - kalbėjo I.Valaitienė.
Liepa ir rugpjūtis Palangoje bus laikotarpis, kai kaina pasieks piką. 4 žvaigždučių viešbučio kambarys dviem su pusryčiais kainuos apie 80–90 eurų. O ne sezono laikotarpiu kainos nukrenta iki 45–50 eurų. Pas vadinamąsias Palangos „bobutes“ – privačiai savo kambarius nuomojančius asmenis, nakvynę ir liepą bei rugpjūtį galima rasti kur kas pigiau. Kuklią, bet tvarkingą nakvynę ilgai neieškojus čia galima rasti ir už 10 eurų. Tai, žinoma, nepatinka viešbučių valdytojams.
„Čia yra nekonkurencinga, nelygiavertė kova. Asociacija yra numačiusi teikti pasiūlymus peržiūrėti žvaigždučių reitingavimo klausimą, kad tai paliestų ir privatų verslą, pasiūlyti, kad ir jiems būtų keliami tokie reikalavimai“, – pridūrė ji.
Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, kasmet vis daugiau kambarius Palangoje nuomojančių žmonių išsiima verslo liudijimus. Paskutinio VMI patikrinimo metu verslo liudijimus turėjo 82 proc. nuomotojų.
Kratosi vasaros kurorto etiketės
Verslininkai neneigia, kad pelną žeriasi vasarą, o žiema yra nepelningas laikotarpis, vis dėlto aiškina, kad turi ką savo lankytojams pasiūlyti ir šaltesniu metų laikotarpiu.
„Ne sezono metu lieka labai svarbus paslaugų krepšelis. Kuo įvairesnis, kuo labiau nestandartinis. Tai yra SPA, maitinimas, degustacinės vakarienės su muzikos improvizacijomis, konferencinis turizmas ne sezono metu“, – tikino I.Valaitienė.
„Dabar verslas įsiveda papildomų paslaugų, ieško, kaip išgyventi. Tai nėra pelningas metas, bet situacija keičiasi, tas srautas ne sezono metu po truputį auga“, – pridūrė pašnekovė.
Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė 15min sakė, kad oras žmonių negąsdina – esant darganai, daug kas randa veiklos po stogu.
„Aš pati stebiu Palangos kvėpavimą. Nėra jau taip labai blogai. Aišku, daugelis žmonių, jeigu prastesnis oras, kažką veikia po stogu, didesnis užimtumas mūsų SPA centrų. Dviračių takuose knibždėte knibžda žmonių. Kiek yra žmonių, kurie kvėpuoja grynu oru. Mūsų pajūrio oras prisotintas jodo, druskos“, – pasakojo R.Kmitienė. Ji pripažino, kad Palangoje daugiau žmonių vis tik tuomet, kai oras lepina.
Aš pati stebiu Palangos kvėpavimą. Nėra jau taip labai blogai, – tikina R.Kmitienė.
„Mes nebeskaičiuojame, kada sezonas atidaromas ar uždaromas. Palangos kurortas veikia ištisus metus, kur ir pramogų, ir gydymo paslaugų yra didžiulis spektras, jos pritaikytos kiekvienam pagal poreikius, lūkesčius ir galimybes. Mes šiemet sakome, kad sezonas prasidėjo žymiai anksčiau. Turbūt nuo Velykų – balandžio pradžios. Labai greitai paėmė pagreitį ir įsibėgėjo. Mes skaičiuojame keletą komponentų, bet svarbiausia yra geri orai. Jeigu oras geras, svečių žymiai daugiau“, – kalbėjo Palangos turizmo atstovė.
Prašo nelyginti su Turkija
I.Valaitienė pasakojo, kad verslas labai sparčiai reaguoja tiek į orų pokyčius, tiek į užimtumą.
„Verslas įgauna lankstumo, taikosi prie oro, išmoko kainas lanksčiai koreguoti. Anksčiau būdavo patvirtintas kainoraštis, o dabar dienos kaina gali du tris kartus pasikeisti, reaguojant į užimtumą, į orus“, – pasakojo I.Valaitienė.
Ji pripažino, kad atostogauti Palangoje yra brangiau nei, tarkime, Turkijoje. Tačiau Palangos verslininkams apskritai nepatinka, kai kas nors juos lygina su Turkija.
„Mes negalime lygintis su Turkija. Ten yra kito dydžio viešbučiai, srautai visai kiti. Visai kitokia kainodara, kitoks sezoniškumas. Kainų kilimas, palyginti su ankstesniais metais, yra labai minimalus. Gali pastebėti, kad tikrai nepakilo, palyginti su praėjusiais metais. Jeigu objektas yra didelis, tai mes galime leisti sau per kiekį pasiūlyti mažesnę kainą“, – kalbėjo asociacijos vadovė.
Už kiek galima pavalgyti?
Palangoje tikrai yra visko. Gali rasti ne tik viešbutį nuo 10 iki 100 eurų, bet ir maisto pagal kišenę. Jeigu nesinori išlaidauti Basanavičiaus gatvės ar kitose dar įmantresnėse kavinėse, galima pasirinkti vieną iš gausiai čia pridygusių kebabinių, kur pasisotinti kainuos nuo 2,5 euro.
Restoranai daug kur siūlo ir tradicinį lietuvišką meniu. Pigiausi, kiek teko matyti, šaltibarščiai kainuoja 1,5 euro, cepelinai kainuoja įvairiai, bet dažniausiai pasitaikanti kaina – apie 4 eurus už du cepelinus.
Viena pigiausių bent jau Basanavičiaus gatvėje yra užeiga „Cepeliniškės“, kur dienos sriuba kainuoja eurą, balandėliai – 4 ir t.t.
Galima rasti ir įmantresnių patiekalų bei kainų. Šašlykų kainos prasideda maždaug nuo 8 eurų, salotos, neskaitant lietuviškos mišrainės, kainuoja maždaug nuo 5 eurų, vištienos ir kiaulienos kepsnių kaina prasideda nuo 7 eurų.
Ant kiekvieno kampo Palangoje – ne tik po kebabinę. Vis dar populiarūs ir burbuliniai vafliai. Daug kas juos su priedais (ledais arba grietinėle) parduoda po 4 eurus, tačiau, nepatingėję paeiti kiek toliau, rasite ir po 3 eurus.
Tiesa, šiomis dienomis kavinės tuštesnės, todėl, jeigu tikėsime, kad kainos keičiasi 2–3 kartus per dieną, kainos, atėjus savaitgaliui, gali ir pašokti.