Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palūkanos krenta, bet indėliai vis dar populiarūs: kaip atrodo indėlininko portretas?

Mažėjant bazinėms palūkanų normoms ir EURIBOR, kai kuriems gyventojams indėliai tampa nebe tokie patrauklūs, tačiau kiti savo pinigus vis dar laiko būtent čia. Kodėl rinktis indėlius vis dar verta ir ką Lietuvos gyventojai renkasi dažniausiai, pasakoja „Luminor“ banko Kasdienės bankininkystės vadovė Aušrinė Mincienė, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Kokį indėlį geriausia rinktis įprastai priklauso nuo to, kokie yra jūsų poreikiai ir koks esate žmogus. Anot ekspertės, jei mažiau toleruojate riziką ir mėgstate lankstumą, geriau rinktis kaupiamąjį indėlį. O jei siekiate uždirbti daugiau ir turite laisvų lėšų, kurių galėsite kurį laiką neliesti, labiau tiks terminuotasis.

Bendrovės nuotr./Aušrinė Mincienė
Bendrovės nuotr./Aušrinė Mincienė

„Paprastai tariant, kaupiamajame indėlyje lėšas galite laikyti iki vienerių metų, o atsiimti bei pildyti – bet kada, tačiau palūkanas gausite mažesnes. Priešingai, terminuotame indėlyje nustatome tam tikrą laikotarpį ir sumą, už kurią palūkanas jau gausite didesnes nei kaupiamajame indėlyje, tačiau lėšų negalėsite atsiimti ar pildyti kada panorėję“, – sako A.Mincienė.

Indėliai – vienas geriausių būdų papildomai sutaupyti

Indėlių patrauklumas per pastaruosius metus gerokai išaugo ir nors šiuo metu bazinės palūkanų normos pamažu krenta, indėliai vis dar tebėra vienas geriausių pasirinkimų tiems, kurie nori sutaupyti.

„Vyrauja stereotipas, kad indėlius dažniausiai renkasi vyresnio amžiaus žmonės, o jaunimas ieško rizikingesnių ir didesnę grąžą nešančių investicijų. Tačiau pakilus indėlių palūkanoms pamatėme, kad tai atkreipė ir jaunesnių asmenų dėmesį. Pavyzdžiui, per dvejus metus „Luminor“ banke indėlį turinčių 18–34 metų amžiaus klientų padaugėjo beveik pusantro karto. Taip pat, indėliai tapo patrauklesni ir 36–54 metų amžiaus žmonėms – nuo 2022 m. tokių klientų skaičius išaugo beveik 100 proc.“, – pasakoja ekspertė.

Anot A.Mincienės, suma, kurią Lietuvos gyventojai praėjusius dvejus metus rinkosi terminuotajam indėliui, dažniausiai apimdavo nuo 1 iki 10 tūkst. eurų. Tačiau šiais metais į indėlius žmonės padeda ir nuo 10 iki 100 tūkst. eurų.

„Taip pat, nuo 2022 m. iki dabar populiariausias laikotarpis, kuriam Lietuvos gyventojai renkasi padėti indėlį banke, sutrumpėjo nuo 36 iki 12 mėnesių. Tai normalu, kadangi ekonominė situacija kinta ir žmonės siekia savo pinigus „užrakinti“ trumpesniam laikui. Tačiau padėję indėlį banke, apsaugome pinigus nuo nuvertėjimo, ypač, kai palūkanos vis dar tebėra aukštesnės už metinę infliaciją, tad įdarbinti savo pinigus verta visada“, – teigia A.Mincienė.

Lyginant „Luminor“ banko duomenis apie visų trijų Baltijos šalių gyventojus, ekspertės teigimu, per dvejus metus indėlių skaičius išaugo visur, tačiau Lietuvoje jis vis dar išlieka didžiausias.

„Įdomu tai, kad visose trijose šalyse indėliai populiaresni tarp moterų nei tarp vyrų. Greičiausiai taip yra todėl, kad vidutiniškai moterys, priimdamos finansinius sprendimus, dažniausiai yra linkusios rizikuoti mažiau nei vyrai ir teikia pirmenybę finansiniam saugumui, o ne potencialiai didesnei, bet negarantuotai grąžai“, – sako ekspertė.

Pasak A.Mincienės, terminuotieji indėliai – patogus būdas investuoti nenaudojamus pinigus tiems, kurie renkasi juos laikyti „kojinėje“, tačiau nori apsaugoti nuo nuvertėjimo. Vis dėlto, bet kokia investicija gali būti susijusi su rizika, todėl prieš priimdami galutinį sprendimą pirmiausia pasitarkite su specialistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas