Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 07

Palūkanos už terminuotus indėlius šoktelėjo į viršų: kur jos didžiausios, o kur mažiausios?

Pažeme dešimtmetį šliaužusios palūkanos už terminuotus indėlius atsispyrė į viršų. Dabar gyventojai už 12 mėnesių padėtus indėlius kredito unijose gali gauti apie 4 proc. palūkanų. Tuo metu bankuose indėlininkams gali prikapsėti apie 3,75 proc. Rinkos dalyviai svarsto, kad palūkanas augina konkurencija, o ekspertė priduria, jog didinti palūkanas bankus galėjo paskatinti ir Seime svarstomas solidarumo mokestis. Visgi svarstoma, kad indėlių sumos smarkiai nebeaugs, nes gyventojai susidurs su didesnėmis išlaidomis ir finansine įtampa.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Laikai, kai palūkanos už terminuotus indėlius praktiškai neegzistavo, bent jau kuriam laikui yra praeityje. Balandį vienas bankas po kito ėmė skelbti apie augančias grąžas indėlininkams.

Nuo 2020 m. spalio palūkanos už terminuotus indėlius nesiekė nė procento, tačiau jau kuris laikas jos kopia į viršų. Tai nutiko po to, kai Lietuvos bankas ir Seimo nariai vis garsiau ėmė kritikuoti rinkos dalyvius, jog jie kreditų palūkanas kelia kur kas sparčiau nei indėlių.

Sparčiau palūkanos už terminuotus indėlius ėmė kilti balandžio mėnesį.

123RF.com nuotr./Investavimas, finansai
123RF.com nuotr./Investavimas, finansai

Tai susiję ir su Europos Centrinio Banko (ECB) veiksmais. Štai gegužės 4 dieną siekdamas suvaldyti įsisiautėjusios infliacijos procesus ECB septintą kartą pakėlė bazines palūkanų normas – šįkart 25 punktais. Naujosios palūkanų normos įsigalios gegužės 10 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas