Nuo 5 iki 19 procentų. Tiek nuo kitų metų padidės pridėtinės vertės mokestis (PVM) šviežiai ir atšaldytai mėsai bei paukštienai, gyvoms, šviežioms ir šaldytoms žuvims, ekologiškiems maisto produktams. Gamintojai įspėja: visa didesnių mokesčių našta guls ne ant jų, o ant pirkėjų pečių. Jeigu taip atsitiks, prekės pabrangs maždaug 13 proc., rašo „Lietuvos rytas“.
Permainų koalicijos buhalteriai apskaičiavo, kad visiškai apmokestinus maisto produktus būtų galima gauti papildomai 108 milijonus litų.
„Kiek padidės mokestis, tiek branginsime ir savo produkciją. Daugiau jokių variantų neturime“, – iškart pareiškė Vilniaus paukštyno direktorius Gintautas Bareika.
Tą patį aiškina ir mėsininkai. Šviežią mėsą prekybos tinklams tiekiančios bendrovės „Agaras“ vadovas Petras Vainoras „Lietuvos rytui“ teigė, kad 13 procentų pabrangimo iš savo vidaus resursų nesugebės kompensuoti nė viena mėsos sektoriaus bendrovė.
Nuo sausio bus galima pamiršti ir dabartines šviežių ar gyvų žuvų kainas. Viena didžiausių šio sektoriaus bendrovių „Vasaknos“, per metus išauginanti apie 400 tonų karpių, eršketų, upėtakių ir kitų žuvų, išsilaikyti tikisi tik eksporto sąskaita.
„Lietuvoje žuvų bus nuperkama dar mažiau, nors ir dabar vidaus rinkoje parduodame tik 40 proc. savo produkcijos. Tiesa, yra ir gerų žinių – gamintojai kalba, kad šiek tiek atpigs pašarai. Tačiau tai vis vien nekompensuos PVM šuolio, tad mums beliks ieškoti, kas brangiau sumokėtų užsienio šalyse“, – teigė „Vasaknų“ vadovas Algirdas Šiukščius.