Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panikos kaina: skiepai nuo tymų smarkiai pabrango, klinikos nebeturi vakcinų

Pernai – 27 eurai, o šiuo metu – 45 eurai, ir dar reikėtų palūkėti iki 10 dienų. Tokias sąlygas gauti vakciną nuo tymų kelia laboratorijų konsultantai. Klinikos patvirtina, kad skiepų nėra, tačiau vakcinas nemokamai gauna kontaktavusieji su sergančiaisiais. Šiuo metu norintys pasiskiepyti gali nebent palūkėti arba ištirti imunitetą, kiek jis pasirengęs kovai su šia itin užkrečiama infekcija.
Skiepai
Skiepai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo imunitetu susirūpinusi 15min skaitytoja Diana pasiskundė, kad populiariausiose klinikose, siūlančiose skiepus, vakcinų nuo tymų paprasčiausiai nėra.

Ji pasidalijo susirašinėjimu su „Antėjos“ medicininių tyrimų laboratorijos konsultantu – siūloma užsakyti vakciną už kone perpus didesnę kainą, nei pernai rugsėjį, ir laukti 10 dienų, arba laukti, kol vakcinų atsiras.

„Rekomenduojame pasiteirauti savaitės pabaigoje arba balandžio pradžioje dėl tikslesnės informacijos. Šiuo metu galime pasiūlyti užsakomąją vakciną, jos kaina būtų 45 eurai, gaunama per 10 darbo dienų nuo apmokėjimo“, – galimybes pasiskiepyti pasiūlė „Antėjos“ konsultantai.

15min skaitytojo nuotr./„Antėjoje“ užsisakyti vakciną kainuotų jau 45 eurus, pigiau – išsitirti imunitetą
15min skaitytojo nuotr./„Antėjoje“ užsisakyti vakciną kainuotų jau 45 eurus, pigiau – išsitirti imunitetą

Palyginimui, pernai „Antėjos“ kainininke buvo nurodoma, kad skiepo nuo tymų kaina buvo 27 eurai.

Web.archive.org. nuotr./Pernai rugsėjį skiepai nuo tymų kainavo pigiau
Web.archive.org. nuotr./Pernai rugsėjį skiepai nuo tymų kainavo pigiau

Dar praėjusią savaitę Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis „Žinių radijui“ teigė, kad nuo tymų pasiskiepijo už 39 eurus, ir kaina jį „nemaloniai nustebino“.

„Endemik“ klinikoje nurodoma skiepijimo nuo tymų, parotito ir raudonukės kaina – 29,5 euro, tačiau taip pat užrašyta, kad laikinai vakcinos nėra. Pernai kovą „Endemik“ vakcina nuo tymų kainavo 27,5 euro.

Pasiskambinus į „Endemik“ Vilniaus kliniką bendruoju telefonu, atsiliepusi darbuotoja patikino, kad šiuo metu vakcinų nėra, tačiau papildymo tikimasi ketvirtadienį.

„Mes ketvirtadienį planuojame gauti papildymą. Kaina būtų tokia pati. Dabar mes neregistruojame, kol negavome, todėl reikėtų dar kartelį pasiskambinti ketvirtadienį popiet“, – teigė klinikos darbuotoja.

„Reikėtų pasiskambinti vėliau ir pasiteirauti, yra užsakyta antroje savaitės pusėje. Kol kas nieko negaliu pasakyti. Manau, kad be trečiadienio-ketvirtadienio tikrai neturėsime“, – atsakė ir „Northway“ klinikos konsultantė.

Antėja“: kainas augina trūkumas

15min susisiekė su „Antėjos“ direktore medicinai Dangira Babenskiene, ji patvirtino, kad kainas į viršų gena trūkumas. Anot jos, verčiau pirma išsitirti savo imunitetą ir tik po to su gydytoju pasikonsultuoti dėl skiepų.

„Kainos turbūt ir išauga dėl trūkumų. O kodėl trūkumas buvo – nesitikėta protrūkio ir tiesiog gamintojas tiek neatvežė vakcinos, nes vakcinos iš esmės yra planuojamos, tiek gripo, tiek visos kitos. Pavyzdžiui, gripo vakcinas turi suplanuoti dar ne sezono metu, kiek įsivaizduoji bus skiepų. Su šiomis vakcinomis tas pats – niekas nesitikėjo tokio didelio poreikio“, – sako D.Babenskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepai

Anot jos, šiuo metu gamintojas nespėja gaminti ir vežti vakcinų, „o kaina tiesiog proporcingai visko kyla, gamintojas nusistato pradinę kainą“.

„Mes visais būdais stengiamės gauti vakcinos iš tiekėjų, bet jie irgi kartais neprognozuoja, kada galės jos turėti. Tikėjomės, kad gausime, bet po to tiekimas lyg ir sustojo. Tačiau tie, kurie turėjo kontaktą ar priskiriami rizikos grupėms – juos juk skiepija nemokamai visuomenės sveikatos centras. O tie, kurie nori revakcinuotis, tiesiog apsisaugoti, be abejo, turi mokėti patys, vakcinų šiuo metu ir pritrūkstam“, – sako D.Babenskienė.

Dave Haygarth, Flickr.com/Tymais sergantis vaikas
Dave Haygarth, Flickr.com/Tymais sergantis vaikas

Siūlo pirmiausia išsitirti

„Antėjos“ atstovė D.Babenskienė akcentavo, kad pirmiausia verta pasidaryti tyrimą ir neskubėti pirkti brangios vakcinos.

„Norėčiau pabrėžti, kad tie, kurie yra tokio amžiaus, kur jau sako, kad reikia revakcinuotis, pirmiausia jie turėtų pasidaryti tyrimą ir pasižiūrėti savo imunitetą. Nes toks kraujo tyrimas yra, pagal jį galima spręsti, reikia revakcinuotis ar nereikia. Geriau nepulti iškart revakcinuotis ir ieškoti pirkti brangios vakcinos – galima pirmiausia išsitirti ir pasižiūrėti, ar iš tikrųjų tam žmogui reikia, o gal jis dar yra saugus nuo praėjusių skiepų“, – sakė D.Babenskienė.

Šiuo metu toks kraujo tyrimas kainuotų 16 eurų, nurodoma „Antėjos“ kainininke.

„Išsitirti pigiau, ir tai netrunka daug laiko, ir procedūra paprasta. Nes imunitetas susidaro žmonėms labai įvairiai, vieniems jis išlieka ilgiau, kitiems trumpiau, kitiems išvis nesusidaro – tai būtent į tuos klausimus atsako kraujo tyrimai“, – teigė D.Babenskienė.

Ji akcentavo, kad žmonėms trūksta informacijos, dėl to jie gali priimti neracionalių sprendimų.

„Dabar labai daug kalbama apie vakcinas, kad reikia vakcinuotis nepaisant to, koks imunitetas. Bet apie tai, kad galima įvertinti imuniteto būklę, kalbama mažai. Mes kai paaiškiname, žmonės pirma mieliau renkasi tyrimą, o po to gydytojas pataria, reikia skiepytis ar ne“, – teigė D.Babenskienė.

Nemokamų vakcinų yra per 30 tūkst. dozių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad ULAC vakcinų sandėlyje yra per 30 tūkst. tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcinos dozių, skirtų vaikų skiepijimui pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir asmenims, kontaktavusiems su sergančiuoju tymais. Suaugusieji skiepijami ta pačia vakcina, kuri skirta vaikams.

Asmenys, turėję sąlytį (kontaktiniai asmenys) su sergančiuoju tymais ir vaikai, pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, skiepijami nemokamai (valstybės lėšomis).

Šiemet (2019 m. sausio mėn. 1 – kovo mėn. 25 d. duomenimis) Lietuvoje iš viso užregistruoti 242 tymų atvejai. Pagal gyvenamąją vietovę, daugiausiai tymų atvejų registruota Kauno (180 atv.) ir Vilniaus (39 atv.) administracinėse teritorijose.

Tymai diagnozuoti 60 vaikų ir 182 suaugusiems asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam nustatyta tymų diagnozė – 7 mėn., vyriausias – 70 metų asmuo. Daugumos susirgusių suaugusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų vaikų – neskiepyti.

Pernai (2018 m.) Lietuvoje užregistruota 30 tymų atvejų – 4 vaikai (nuo 11 mėn. iki 14 m.) ir 26 suaugusieji (nuo 21 iki 56 metų). Daugumos susirgusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma.

Kas gali skiepytis tymų vakcina ,,Priorix‘‘ valstybės lėšomis

  • Vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.
    • Kontaktiniai asmenys, kurie buvo sąlytyje su sergančiuoju tymais, skiepijami viena ,,Priorix‘‘ vakcinos doze.
    • Kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą.
    • Asmuo, žinantis, kad buvo kontakte su sergančiuoju ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į teritorinį visuomenės sveikatos centrą.

Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti:
• Asmenys, kurie nežino, ar buvo skiepyti nuo tymų.
• Asmenys, kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze.
• Asmenys, nesirgę tymais.

Tymus sukelia itin lakus virusas, kurį platina sergantis žmogus. Pagrindinis tymų viruso perdavimo būdas – oro lašelinis, todėl virusas lengvai plinta patalpose. Persirgus susidaro ilgalaikis visą gyvenimą trunkantis imunitetas.

Tymų inkubacinis laikotarpis trunka apie 10 dienų (7-18-21 d.). Asmuo gali platinti infekciją vidutiniškai 4 d. iki bėrimo atsiradimo ir 4 d. po bėrimo pasirodymo. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 žmonių.

Tymų klinikiniai požymiai: karščiavimas (38-39 °C), bendras silpnumas, sumažėjęs apetitas, sloga, konjuktyvitas, kosulys, Filatovo ir Kopliko dėmelių atsiradimas skruostų gleivinėje, Makulopapulinis (tamsiai rausvos, netaisyklingos formos, susiliejantis) bėrimas:

Bėrimas dažniausiai atsiranda 3-4 ligos dieną;
Pirmieji bėrimo elementai atsiranda ausų, veido, kaklo srityje;
Vėliau išberia liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas ir pėdas;
Buvusio bėrimo vietoje būdinga odos hiperpigmentacija, kuri po savaitės išnyksta.

Dažniausios tymų komplikacijos: vidurinės ausies uždegimas, plaučių uždegimas, laringitas, viduriavimas, encefalitas (smegenų uždegimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas