Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnas: FRS „operatyviai“ didins palūkanų normas, kad atvėsintų ekonomiką

JAV centrinis bankas turi reikiamų priemonių ir skubiai imsis veiksmų, kad galėtų atvėsinti ekonomiką ir sumažinti „nepriimtinai didelę“ infliaciją, antradienį pareiškė Federalinio rezervo sistemos (FRS) aukšto rango pareigūnas.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Finansai

FRS nuo kovo mėnesio per du kartus padidinus bazinę palūkanų normą 0,75 procentinio punkto, Niujorko federalinio rezervo banko vadovas Johnas Williamsas pareiškė manąs, kad FRS pinigų politikos komitetas „operatyviai imsis veiksmų, siekdamas jau šiemet grąžinti bazinę palūkanų normą į labiau įprastus lygius“.

Per Vokietijoje vykstančią konferenciją jis pažymėjo esąs tikras, kad, didinant palūkanų normą, ekonomiką „kaitinanti ugnis bus sumažinta“, infliacija kitąmet smuks iki maždaug 2,5 proc., o ekonomika išliks stipri.

„Nors ši užduotis yra sunki, ji nėra neįgyvendintina. Mes turime priemonių, kurios mums leis ekonomikoje atkurti pusiausvyrą ir grąžinti kainų stabilumą, ir esame pasiryžę jomis pasinaudoti“, – pareiškė J.Williamsas.

2020 metų pavasario pradžioje, prasidėjus COVID-19 pandemijai, JAV centrinis bankas sumažino bazinę palūkanų normą iki nulio, siekdamas užkirsti kelią giliai ekonominei krizei.

Tačiau, didžiausiai pasaulio ekonomikai atsitiesiant po pandemijos, paklausa ėmė viršyti pasiūlą. Tai paskatino kainų kilimą ir infliacija pasiekė aukščiausius per kelis dešimtmečius lygius.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir Kinijoje vėl skelbiamų koronaviruso karantinų infliacinis spaudimas dar padidėjo.

FRS praėjusią savaitę padidino bazinę palūkanų normą puse procentinio punkto – labiausiai nuo 2000 metų – ir davė suprasti, kad ši norma 50 bazinių punktų gali būti padidinta dar bent kartą ar du.

J.Williamsas taip pat pažymėjo, kad bazinės palūkanų normos didinimo poveikis „yra ypač galingas tuose sektoriuose, kuriuose matyti didžiausias disbalansas ir perkaitimo ženklai“.

Didinant normą, bus atvėsinta paklausa į palūkanų normų pokyčius jautriai reaguojančiuose sektoriuose ir „sumažinta ugnis darbo rinkoje, taigi sumažės laisvų darbo vietų skaičiaus ir turimos darbo jėgos pasiūlos disbalansas“.

Kiti pagrindiniai centriniai bankai taip pat imasi veiksmų ir bendros pastangos turėtų padėti atkurti pusiausvyrą visame pasaulyje, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai