Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio banko prezidentas: „Karas Ukrainoje yra katastrofa pasauliui“

Karas Ukrainoje yra katastrofa pasauliui, dėl kurios sumažės pasaulio ekonomikos augimas, BBC teigė Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpassas.
Davidas Malpassas
Davidas Malpassas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Karas Ukrainoje prasidėjo netinkamu metu pasauliui dėl ir taip aukštos infliacijos“, – teigė jis ir pabrėžė, kad didžiausią susirūpinimą jam kelia „žmonių gyvybių praradimas“.

D.Malpasas teigė, kad ekonominis karo poveikis peržengia Ukrainos sienas, o pasaulinių energijos kainų kilimas, kaip ir infliacija, „ypač smogia nepasiturintiems“.

Karas taip didina maisto kainas, o tai, jo teigimu, yra ypač didelė problema mažiau pasiturinčių šalių gyventojams.

D.Malpassas atkreipia dėmesį į tai, kad tiek Rusija, tiek Ukraina yra didelės maisto produktų gamintojos. Remiantis „S&P Global Platts“ duomenimis, Ukraina yra didžiausia pasaulyje saulėgrąžų aliejaus gamintoja, o Rusija užima antrąją vietą. Jos pagamina 60 proc. pasaulinės produkcijos.

„JP Morgan“ duomenimis, šios dvi šalys taip pat eksportuoja 28,9 proc. pasaulio kviečių, kurių kainos Čikagos ateities sandorių biržoje buvo pasiekusios 14 metų aukštumas.

Šių prekių tiekimas iš Rusijos ribojamas dėl plačiai taikomų sankcijų, o tiekimas iš Ukrainos buvo sustabdytas, nes dėl kovų buvo uždaryti šalies uostai.

„Nėra galimybių greitai prisitaikyti prie tiekimo iš Rusijos ir Ukrainos sumažėjimo, todėl tai didina kainas“, – tvirtina D.Malpassas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas