Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio banko vadovas ragina parengti „išsamų“ skurdžių šalių skolų mažinimo planą

Mažų pajamų šalių skolų našta 2020 metais, kilus pandemijai, padidėjo 12 proc. iki rekordinių 860 mlrd. JAV dolerių, paskatinusi Pasaulio banko vadovą Davidą Malpassą pirmadienį paraginti parengti „išsamų planą“, kaip spręsti šį klausimą.
Išmalda
Išmalda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Siekiant, kad ekonomika atsigautų, o skurdas – mažėtų, gyvybiškai svarbu užtikrinti tvarius skolos lygius“, – pažymėjo jis.

Kova su COVID-19 pandemija dar paaštrino jau kylančių skolos lygių problemą ir, norint ją spręsti, reikės, kad kreditoriai nurašytų dalį skolų, pareiškė D.Malpassas.

Skolų mažinimo klausimą būtina spręsti skubiai, nes Skolų aptarnavimo įšaldymo iniciatyva (DSSI), kurią Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalys pradėjo įgyvendinti praėjusių metų pradžioje ir pagal kurią su pandemija kovojančios šalys galėjo atidėti skolos mokėjimus, metų pabaigoje baigia galioti.

„Mums reikia išsamaus požiūrio į skolų problemą, įskaitant skolų mažinimą, spartesnį restruktūrizavimą ir didesnį skaidrumą“, – pažymėjo D.Malpassas.

Pirmadienį paskelbti Pasaulio banko duomenys parodė, kad pablogėjo įvairių mažų bei vidutinių pajamų šalių visuose regionuose skolos rodikliai.

„Daugelio besivystančių šalių padėtis jau 2020 metų pradžioje buvo pažeidžiama, o jų valdžios sektoriaus skola užsieniui jau buvo padidėjusi“, – rašoma Pasaulio banko ataskaitoje, kurioje pabrėžiama, kad paskesniais tų metų mėnesiais vyriausybėms dėl koronaviruso pandemijos ir jos pasekmių ekonomikai teko imtis precedento neturinčių priemonių, kurioms prireikė beprecedenčių išteklių.

„Taigi dabar kyla rizika, jog pernelyg daug šalių COVID-19 krizę įveiks turėdamos didžiulę skolą, kuriai suvaldyti prireiks daugelio metų“, – įspėjo ataskaitoje cituojamas D.Malpassas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito